Reuters: Ajutorul UE si FMI pentru Romania inseamna reduceri bugetare

Joi, 12 Martie 2009, ora 09:41
1316 citiri
Reuters: Ajutorul UE si FMI pentru Romania inseamna reduceri bugetare

Uniunea Europeana a avertizat Romania ca va trebui sa faca dureroase reduceri de cheltuieli pentru a obtine ajutorul necesar pentru a iesi din criza, masuri cu atat mai dificil de luat cu cat intervin inaintea alegerilor prezidentiale si europene de anul acesta, comenteaza Reuters.

Romania a devenit a treia membra a Uniunii Europene care solicita un pachet de ajutor coordonat de FMI, din cauza unui deficit de finantare externa care i-a afectat cresterea economica, a ridicat riscuri de recesiune si a starnit tulburari sociale in tot estul Europei.

O echipa a Fondului Monetar International a sosit la Bucuresti miercuri pentru o misiune de evaluare de doua saptamani si posibile negocieri pentru un imprumut, dupa ce FMI coordonase si pachetele de salvare pentru Ungaria si Letonia. In trecut, Bucurestiul nu a avut o colaborare prea reusita cu FMI, finalizand doar unul dintre cele sapte acorduri de stand-by incheiate de la caderea comunismului.

Totusi, UE a subliniat clar ca orice nou acord va fi insotit de conditii de reducere a cheltuielilor publice. "Asistenta financiara este conditionata de un angajament puternic al autoritatilor romane ca vor implementa un program de politici de sustinere", au precizat CE si presedintia ceha a UE, intr-un comunicat comun.

"Exista in mod clar o necesitate de a mobiliza toti factorii si instrumentele de politici in scopul de a continua sa fie asigurata stabilitatea macroeconomica si financiara, precum si consolidarea si sustenabilitatea fiscala", se mai spune in comunicat.

Detalii ale unui posibil acord nu au fost inca facute publice, dar analistii sunt de parere ca ar putea fi vorba despre 20 de miliarde de euro, suficient pentru a acoperi nevoile financiare pe termen scurt si, potrivit bancii centrale, pentru a creste increderea in economie.

"Mai intai, va furniza finantare, in al doilea rand va creste increderea investitorilor in economia romaneasca, iar in al treilea rand va consolida vointa politica de a face reforme structurale", a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea. Analistii politici spun ca se asteapta ca acordul sa se materializeze in cateva saptamani, dar indeplinirea conditiile FMI presupune riscuri pentru nou formatul guvern, indepartand alegatorii inaintea alegerilor europene din iunie si celor prezidentiale din noiembrie sau decembrie.

Desi criza a generat mai putine tulburari sociale in Romania prin comparatie cu Letonia, unde guvernul a cazut, si Bulgaria, unde protestele au luat forme violente, Guvernul Boc este supus presiunii a sute de mii de sindicalisti, dupa ce a inghetat temporar salariile.

Decizia a fost luata dupa scaderea cresterii economice, care a antrenat scaderea incasarilor la buget si o gaura in finantele publice pe care Guvernul a promis ca o va acoperi reducand deficitul la 2%, fata de 5% anul trecut. Insa planurile se bazau pe o crestere economica de 2,5% in 2009, estimare pe care economistii o considera mai mult decat optimista.

"Imprumutul este un ajutor de care avem mare nevoie, dar reducerile de cheltuieli vor fi foarte dificil de implementat, de teama sa nu dauneze in sondaje, intr-un an electoral", a spus comentatorul politic Cristian Patrasconiu. "Avem o lunga traditie cand este vorba de a nu indeplini cererile FMI".

O situtie similara are deja loc in Letonia, unde noul guvern a anuntat ca vrea sa isi ridice cheltuielile publice peste cele prevazute in acordul cu FMI incheiat de guvernul precedent, in baza caruia tara a primit un imprumut de 7,5 miliarde de euro.

In 2005, angajatii CFR au intrat greva cerand salarii mai mari si incetarea reformelor recomandate de FMI. Alegatori precum Cornel Bucur isi amintesc conditiile dure impuse de acordurile precedente. "Sunt complet impotriva unui imprumut de la FMI.

Ne va transforma in sclavi cu acte in regula", a declarat inginerul in varsta de 42 de ani. Analistii spun ca Guvernul, din care fac parte democrat-liberalii premierului Boc si social-democratii, este ingrijorat, dupa ce proteste legate de problemele economice au provocat caderea guvernelor in Letonia si Islanda. Guvernul vede insa avantajele unui acord cu FMI.

"Acordul va fi benefic pentru reforme, daca va fi implementat asa cum trebuie. Va fi semnat, in pofida ezitarilor PSD de a-l sprijini", este de parere editorialistul Mircea Marian. 

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#acord, #buget, #criza, #economie, #investitori, #reforme , #stiri FMI