Redresarea sistemului financiar, amenintata de datoriile publice in crestere

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 17:24
1406 citiri
Redresarea sistemului financiar, amenintata de datoriile publice in crestere

Sistemul financiar global si economia mondiala se redreseaza treptat, mai ales ca urmare a interventiilor fara precedent facute de guverne, insa cresterea accelerata a datoriilor publice in perioada crizei poate genera o noua amenintare, sustine FMI, facand referire la cresterea riscurilor de tara, informeaza NewsIn.

Nici sectorul financiar privat nu si-ar revenit complet subliniaza FMI. "Intr-adevar, redresarea sectorului financiar ramane fragila", a spus consilierul financiar si director in cadrul FMI FMI, Jose Viñals.

"Cele mai mari riscuri s-au mutat dinspre sectorul privat catre cel public in economiile dezvoltate. Guvernele nu numai ca au preluat numeroase active toxice de la institutiile private, dar ca urmare a recesiunii se confrunta cu nevoi masive de finantare in urmatorii ani. Cresterea inceata a economiei reale si somajul ridicat vor diminua veniturile din taxe si vor impune cheltuieli bugetare mai mari, pentru ajutoare sociale si crearea de locuri de munca", se arata in raportul privind stabilitatea financiara globala, publicat marti.

FMI sustine ca "in pofida imbunatatirilor recente ale perspectivei si sanatatii sistemului financiar global, stabilitatea nu este inca asigurata. Daca urmarile crizei actuale si cresterea riscurilor suverane nu vor fi rezolvate, ne vom confrunta cu riscul real de subminare a redresarii si extinderea crizei financiare intr-o faza noua".

Portofoliile bancilor contin inca active toxice, consumul si afacerile raman prudente, iar recuperarea creditarii va mai dura, se mai arata in raport.

"Mai mult chiar, o mare parte din sistemul financiar continua sa se bazeze in anumite procente pe masurile extraordinare luate de guverne in urma cu doi ani", se mai arata in raport.

In plus, temerile investitorilor despre solvabilitatea pe termen lung a guvernelor ar putea provoca un declin al preturilor obligatiunilor emise de economiile avansate.

Ca urmare, bancile in calitate de investitori majori in obligatiuni de stat s-ar putea confrunta cu scaderi noi ale valorii activelor.

Si majorarea ratelor dobanzilor la datoria publica ar putea genera costuri suplimentare pentru companii, consumatori si banci.

Acest risc subliniaza fragilitatea procesului de revenire a sistemului bancar, care a inregistrat progrese majore de la ultimul raport intocmit de FMI, in octombrie 2009.

Raportul arata ca sectorul bancar - care s-a confruntat in urma cu doi ani cu probleme majore de finantare, din cauza lipsei de incredere din partea investitorilor - isi revine.

Totusi, FMI precizeaza ca, desi este posibil ca perioada critica a reducerii creditarii sa fi fost depasita, este putin probabil ca bancile sa majoreze semnificativ creditarea in viitorul apropiat, atat din cauza activelor toxice pe care le au in continuare in bilanturi, cat si din cauza presiunilor de finantare cu care se vor confrunta.

Mai mult, retragerea stimulilor guvernamentali va continua sa limiteze creditarea. Unele piete emergente si unele economii dezvoltate au devenit atractive pentru investitorii din majoritatea economilor dezvoltate, unde profiturile sunt mici si nivelul de lichiditate este ridicat, datorita politicilor de sustinere a sectorului financiar si a economiei reale.

Astfel, au fost inregistrate afluxuri de capital catre Brazilia, China, India si Indonezia, pentru care se estimeaza perspective mai bune de crestere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#datorii, #financiar, #fmi, #redresare, #sistem , #stiri FMI