Recesiunea din Ungaria va fi mai accentuata decat estimarile initiale

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 17:29
1173 citiri
Recesiunea din Ungaria va fi mai accentuata decat estimarile initiale

Estimarile bancii centrale a Ungariei ce vor fi publicate in februarie vor indica o recesiune mult mai profunda fata de nivelul estimat anterior, ce prevedea o comprimare cu 1,7% a produsului intern brut (PIB), a spus guvernatorul bancii centrale, Andras Simor, citat de Reuters. Simor a spus ca noile estimari pentru PIB-ul din 2009, ce vor fi publicate in cadrul noului raport pentru inflatie de luna viitoare, ar putea indica o recesiune mai profunda fata de estimarile de 2,5% anticipate de analisti.


Seful bancii centrale a Ungariei a spus, de asemenea, ca perspectivele pentru economie si inflatie vor permite o continuare a relaxarii politicii monetare, dar bancherii centrali trebuie sa fie atenti si sa evite riscurile la adresa stabilitatii preturilor.


Premierul ungar Ferenc Gyurcsany spunea in 14 ianuarie ca economia Ungariei s-ar putea comprima in 2009 peste asteptari, ceea ce ar forta guvernul sa revizuiasca majoritatea planurilor economice.


Economia se va comprima cu 2-3%, peste prognoza anterioara de 1%, potrivit declaratiilor lui Gyurcsany, facute la canalul public de televiziune M1. Acesta a adaugat ca statul vrea sa reduca deficitul bugetar, desi toate cifrele relevate pot fi inca schimbate.


Fondul Monetar International (FMI) a aprobat in noiembrie un imprumut de 15,7 miliarde dolari (12,3 miliarde euro) pentru Ungaria, destinat unui program de stabilizare a economiei nationale.


Imprumutul face parte din pachetul de 25,1 miliarde dolari destinat salvarii economiei ungare, ce include un credit de 8,1 miliarde dolari din partea Uniunii Europene (UE) si 1,3 miliarde dolari din partea Bancii Mondiale.


FMI a anuntat ca economia Ungariei se va comprima, cel mai probabil, cu 1% in 2008, fata de 1,75% in 2007. De asemenea, cresterea economica nu va atinge nivelul estimat de 3% decat dupa 2011.