Recesiunea din Ungaria, mai grava decat se estimase

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 12:52
1235 citiri
Recesiunea din Ungaria, mai grava decat se estimase

Economia Ungariei se va comprima mai puternic decat se estimase anterior, din cauza unei puternice incetiniri a cresterii economice, a declarat joi guvernatorul adjunct al bancii centrale, Julia Kiraly, pentru postul public de televiziune, scrie Reuters.

Ungaria, care e evitat un colaps financiar in octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de Fondul Monetar International (FMI), se va confrunta, cel mai probabil, cu cea mai puternica incetinire a cresterii economice din ultimele doua decenii, din cauza scaderii exporturilor catre Europa Ocidentala, cererii slabe la nivel national si cresterii somajului.

"Recesiunea actuala, care dureaza de un an si cu care va trebui sa ne confruntam de acum inainte, va fi mai puternica decat am crezut, mai ales din cauza recesiunii mondiale", a declarat Kiraly.

Banca nationala a Ungariei si ministerul finantelor asteapta o comprimare a economiei cu 3,5% in 2009, dar oficialii sunt de parere ca scaderea ar putea fi mai puternica, fiind nevoie de alte reduceri ale cheltuielilor din partea guvernului, pentru prevenirea unui deficit bugetar excesiv.

Analistii sunt de parere ca produsul intern brut (PIB) ar putea scadea cu pana la 6%.

"Salariile vor fi mai mici, iar somajul va creste. Daca cetatenii au datorii, vor incerca sa le inapoieze, dar ei se vor intreba daca trebuie sa plateasca mai intai factura la gaze sau rata la ipoteca, lucru care ar putea avea consecinte negative", a spus Kiraly.

Ungaria - care este o economie mica, dependenta de exporturi - a fost grav lovita de criza economica mondiala. Guvernul Ungariei se asteapta ca produsul intern brut (PIB) sa scada intre 5 si 6% in 2009, peste asteptarile anterioare, din cauza incetinirii puternice a cresterii economice din Europa Occidentala.

O comprimare mai puternica ar putea presupune alte reduceri ale cheltuielilor bugetare
, peste cele 200 miliarde de forinti (898 milioane dolari) anuntate in februrie, pentru temperarea deficitului bugetar in linie cu termenii impusi de acordul din octombrie cu Fondul Monetar International (FMI).

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#cresteri, #economie, #grava, #recesiune, #somaj, #ungaria , #stiri FMI