Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rato (FMI): Criza a creditelor ar putea duce la o recesiune economica mondiala

Rato (FMI): Criza a creditelor ar putea duce la o recesiune economica mondiala

Recenta criza a pietelor de credit este posibil sa fi fost atat de puternica incat ar putea cauza o recesiune economica globala, marcand sfarsitul a 5 ani de crestere, este de parere directorul Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, citat de Reuters.

"In ultimele luni, am fost martorii unui cutremur pe pietele de credit", a declarat Rato, in fata reprezentantilor celor 185 de state membre ale FMI.

"Ca majoritatea cutremurelor, a reprezentat un eveniment indepartat pentru majoritatea oamenilor, ceva despre care citesc in ziare. insa exista in continuare riscul unei replici", a adaugat acesta.

Rato, care isi va termina mandatul in octombrie, a declarat ca intreaga amploare a turbulentelor financiare, care au fost cauzate de problemele sectorului american al creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, nu poate fi estimata inca, insa este destul de mare pentru a ridica semne de ingrijorare.

"Cea mai importanta intrebare este daca economia globala se regaseste momentan intr-un punct de inflexiune", a spus Rato. "Pana in acest moment, se pare ca ritmul de crestere se va mentine, chiar daca la un ritm mai redus fata de anii precedenti".

Directorul FMI a declarat ca problemele pietelor de credit au relevat slabiciuni in infrastructura financiara globala, ce trebuie rezolvate.

Rato a subliniat, insa, ca state emergente precum India si China au devenit o sursa de stabilitate.

El a precizat ca recenta criza a aratat ca prosperitatea economica ar putea sa nu reziste pentru totdeauna, subliniind ca riscurile care ameninta cresterea economica au crescut in ultimele luni. Alte crize financiare si reduceri ale preturilor locuintelor, care au inceput deja sa scada in SUA, ar putea duce la o criza globala.

"In cazul aparitiei unei astfel de crize globale, alte riscuri vor capata implicit o amploare si mai mare", a declarat Rato. Pana in acest moment, evolutia ratelor de schimb a fost ordonata si au respectat fundamentele economice, a adaugat acesta.

Directorul FMI a avertizat ca o depreciere substantiala a dolarului, care a atins luni un nivel negativ record fata de euro, ar putea provoca un val de neincredere fata de activele denominate in moneda americana. Totodata, exista si riscul de apreciere a altor monede, precum euro, care ar putea afecta perspectivele de crestere in alte regiuni, a adaugat Rato.

Acesta a mai avertizat asupra riscului ca economiile emergente, care se bazeaza pe finantari externe pentru a sustine deficitele de cont curent majore, sa fie afectate de criza printr-o combinare a reducerii cererii pentru produsele proprii destinate exportului si a inaspririi conditiilor de creditare.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1027 ori