Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ratingul Greciei, redus de Fitch la "CCC"

Ratingul Greciei, redus de Fitch la "CCC"

Fitch Ratings a retrogradat miercuri ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala cu trei trepte, de la nivelul "B+" la "CCC", in absenta unui nou program credibil de sustinere financiara internationala, informeaza Mediafax.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost revizuit de la nivelul "B" la "C", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Plafonul de tara a fost mentinut la nivelul "AAA", valabil pentru toate tarile din zona euro. Retrogradarea a avut loc dupa ce Fitch a pus sub supraveghere calificativele Greciei, pe 20 mai.


Fitch a anuntat la data respectiva ca va incheia procesul de analiza dupa finalizarea de catre FMI a celei de-a patra evaluari a programului economic aplicat de Grecia.


Agentia a avertizat atunci ca in absenta unui nou program credibil de sustinere financiara, finantat de UE si FMI, ratingul Greciei ar putea fi retrogradat la "CCC".


Mai mult, ratingul "B+" reflecta premiza ca un nou plan de sustinere nu va fi conditionat de participarea sectorului privat, care ar putea avea ca rezultat un eveniment echivalent cu falimentul.


Decizia de miercuri reflecta absenta unui nou program credibil de sustinere din partea UE si FMI, amplificarea incertitudinilor legate de implicarea investitorilor privati, dar si inrautatirea perspectivelor macroeconomice ale Greciei.


Ratingul "CCC" include riscurile financiare substantiale si recunoaste ca intrarea in incapacitate de plata a Greciei este o posibilitate reala.


Fitch a reiterat totodata ca implicarea sectorului privat va fi probabil vazuta ca un eveniment de default (incapacitate de plata). Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1296 ori