"Rata somajului ar putea ajunge la 10% in Romania"

Sambata, 07 Noiembrie 2009, ora 10:51
1813 citiri
"Rata somajului ar putea ajunge la 10% in Romania"

Rata somajului ar putea ajunge la un varf de 10% in Romania in prima parte din 2010, in conditiile in care economia se afla in prezent "la finalul caderii libere", a spus vineri seara seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, la un post de televiziune, precizeaza NewsIn.

"Somajul este la 8% si va continua sa cresca in prima jumatate din 2010. Nu as fi surprins sa ajunga la 10% in acea perioada, inainte sa inceapa sa scada", a spus Franks.

In acelasi timp, el a apreciat ca Romania se afla "la finalul caderii libere" din punctul de vedere al contractiei produsului intern brut (PIB).

"Cifrele pe trimestrul al treilea din 2009 ar putea arata mai rau decat in trimestrul al doilea. Ultimul trimestru al acestui an va fi tot negativ, dar probabil va arata mai bine, se va situa in apropierea nivelului minim. Cred ca in primele trei luni din 2010 putem vedea o aplatizare, astfel incat T2 si T3 sa fie pozitive", a spus Franks.

El a subliniat insa ca nivelul cresterii PIB va ramane slab pentru intreg 2010.

In acelasi timp, reprezentantul FMI a afirmat ca rata creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar va continua sa creasca, insa in acest moment solvabilitatea ridicata ofera o plasa de siguranta, situandu-se in medie la 13%, semnificativ peste nivelul minim reglementat, de 8%.

"Nu s-a ajuns inca la varf pentru creditele neperformante, acestea vor continua sa creasca in Romania", a spus Jeffrey Franks.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#someri, #somaj, #fmi, #romania , #stiri FMI