Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

R.Moldova mai primeste 25,5 milioane de dolari de la Banca Mondiala si SUA

R.Moldova mai primeste 25,5 milioane de dolari de la Banca Mondiala si SUA

Premierul Vlad Filat si ambasadorul SUA la Chisinau, Asif J. Chaudhry, au semnat un acord ce prevede extinderea suportului continuu al Guvernului american pentru reformele democratice si suprematia legii in Republica Moldova, relateaza NewsIn, citand un portal.

Acordul prevede extinderea, pana la inceputul anului viitor, a perioadei de implementare a componentei din cadrul Programului Preliminar de tara al Corporatiei Provocarile Mileniului ce tine de reforma Serviciului Vamal. Ca rezultat al acestui program, Serviciul Vamal al R. Moldova va fi conectat la sistemul electronic european pentru controlul transportului international de marfuri.

Desi celelalte componente ale Programului Preliminar de tara au fost deja finalizate, Guvernul SUA a aprobat extinderea in timp a programului pentru Serviciul Vamal, deoarece reforma in acest domeniu este primordiala pentru Republica Moldova. Bugetul total pentru aceasta componenta este de aproximativ 1,5 milioane de dolari. Pe de alta parte, consiliul director al Bancii Mondiale a aprobat joi finantarea aditionala de 24 de milioane de dolari pentru proiectul de ameliorare a competitivitatii.

Banii oferiti de Banca Mondiala vor suplini ajutorul initial de 14,3 milioane de dolari si vor fi destinati pentru co-finantarea afacerilor din R. Moldova si sustinerea companiilor orientate spre export. Premierul Vlad Filat a multumit pentru sustinerea constanta acordata Republicii Moldova de catre Guvernul SUA, mentionand ca reformele sunt esentiale pentru Chisinau.

La randul sau, ambasadorul american in R.Moldova, Asif J. Chaudhry l-a felicitat pe seful Executivului de la Chisinau pentru finalizarea cu succes a negocierilor cu misiunea Fondului Monetar International, mentionand ca Guvernul Filat a obtinut rezultate incredibile, desi se afla de doar cinci saptamani la guvernare.

Ambasadorul a precizat ca Guvernul SUA va continua sa sustina Republica Moldova pe calea reformelor democratice. La sfarsitul lunii septembrie, ambasadorul american la Chisinau, Asif Chaudhry, a anuntat ca Statele Unite vor acorda Republicii Moldova un credit nerambursabil de 262 de milioane de dolari, pentru infrastructura drumurilor si agricultura, in cadrul programului Provocarile Mileniului.

Chaudhry a mentionat atunci ca sprijinul oferit prin Provocarile Mileniului este unul acordat intregii populatii a Republicii Moldova si s-a aratat convins ca noua guvernare de la Chisinau este capabila sa promoveze reformele democratice necesare continuarii unei cooperari fructuoase cu SUA.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a transmis joi un mesaj de sprijin guvernului prooccidental de la Chisinau, iar vicepresedintele SUA, Joe Biden, a vorbit la Bucuresti, in urma cu o saptamana, despre sustinerea acordata pentru stabilizarea R. Moldova de catre administratia de la Washington. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1000 ori
Citeste mai multe desprereforme acord finantare FMI SUA