R. Moldova creste salariile dar majoreaza accizele

Joi, 17 Februarie 2011, ora 11:26
1222 citiri
R. Moldova creste salariile dar majoreaza accizele

Salariile profesorilor si functionarilor publici din R. Moldova vor creste in 2011, dar se vor majora accizele la tigari si la bauturile tari, a anuntat miercuri premierul Vlad Filat, dupa incheierea vizitei la Chisinau a misiunii Fondului Monetar International, relateaza Stirea Zilei, citat de Newsin.

Astfel, incepand cu 1 septembrie 2011, cadrele didactice vor beneficia de cea de-a doua majorare la leafa, de 12,5%. De la 1 ianuarie, profesorii primesc deja un salariu mai mare cu 12,5 %.

In total, in acest an, 69.000 de cadre didactice vor primi salarii mai mari cu 25%.

La randul lor, functionarii publici vor primi de la 1 octombrie salarii mai mari cu 12%. De aceasta majorare vor beneficia 21.000 de persoane.
 
Totodata, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, guvernul de la Chisinau a anuntat ca pensionarii care au un venit mai mic de 900 de lei (circa 55 de euro) si familiile vulnerabile din punct de vedere social vor beneficia de un ajutor social de 390 de lei (circa 25 de euro) pentru lunile ianuarie-martie.

Banii vor fi acordati ca sa poata face fata scumpirilor din ultima perioada la gaz si caldura.

In total, ajutorul va ajunge la 521.000 de pensionari si la 33.000 de familii sarace.
 
Acordul cu FMI prevede insa, in compensatie, majorarea, de la 1 aprilie, cu 50% a accizelor la tutun si bauturi tari.

"Aceste majorari vor fi insotite de o administrare fiscala responsabila. Urmeaza sa muncim foarte mult in acest sens", a declarat premierul Vlad Filat.

Seful misiunii FMI in R. Moldova, Nikolai Gheorghiev, a declarat ca, in linii mari, autoritatile moldovene realizeaza cu succes programul de finantare si creditare.

"In anul 2011, procesul de relansare economica s-a accelerat, iar PIB-ul real a revenit la nivelul de pana la criza. Pentru perioada 2011-2012, anticipam o crestere economica robusta, de pana la 5%.

Totodata, anticipam ca inflatia se va reduce in 2011 pana la 7,5%, iar in 2012 ar putea cobori pana la 5%.

In plus, noi salutam decizia autoritatilor de a reduce deficitul bugetar pana la 1,9% din PIB", a declarat Nikolai Gheorghiev.

Oficialul FMI a dat asigurari ca R. Moldvoa va primi banii promisi. Este vorba de 77 de milioane de dolari, care vor fi acordati Republicii Moldova pentru sustinerea bugetului si suplinirea rezervelor valutare.

#salarii, #accize, #vlad filat, #republica moldova , #stiri FMI