Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

PSD: Pogea sa explice cum a fost folosita prima transa de imprumut FMI

PSD: Pogea sa explice cum a fost folosita prima transa de imprumut FMI

PSD solicita PDL si ministrului de Finante, Gheorghe Pogea, sa explice cum a fost folosita prima transa de imprumut de 5 miliarde de Euro de la FMI si transele de la UE si bancile europene, care sunt rezultatele folosirii fondurilor si ce se va face cu cele 2 miliarde de Euro din transa a doua.

Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca saptamana viitoare, marti, delegatia FMI isi va incheia evaluarile in urma carora urmeaza sa elibereze a doua transa de imprumut de 2 miliarde de Euro, dupa prima transa, de 5 miliarde de Euro, fapt care impune discutarea, cu predilectie, in cadrul sedintei de coalitie de luni, a acestui subiect.

Duvaz a precizat ca PSD a pus o serie de conditii atunci cand si-a asumat contractarea unui imprumut extern si doreste sa stie ca aceste conditii sunt respectate in principiu si ca imprumutul va conduce la efecte pozitive.


El a aratat ca, din pacate, criza din Romania nu s-a ameliorat, dimpotriva, aceasta isi amplifica efectele negative, in ciuda imprumuturilor externe contractate.


Potrivit lui Duvaz, imprumuturile sistematice angajate de stat au accentuat blocajul economic.


Duvaz a subliniat ca Ministerul de Finante trebuie sa dea explicatii in privinta folosirii primei transe de imprumut de la FMI de 5 miliarde de Euro, el apreciind ca, in conditiile in care banii vor fi cheltuiti in acelasi ritm ca in prima jumatate a anului, Romania va cheltui pana la sfarsitul anului mai mult de jumtate din imprumutul total angajat.


El a precizat ca, desi s-a decis, in cadrul coalitiei, constituirea unei comisii tehnice, conduse de Constantin Nita (PSD) si Adriean Videanu (PDL), aceasta nu s-a intalnit niciodata, PDL neavand timpul necesar unei intalniri.


Duvaz a mai spus ca PSD doreste raspunsuri de la PDL in ceea ce priveste programul anticriza pe care l-a propus in urma cu trei saptamani, in conditiile in care criza se accentueaza.


El a aratat ca deficientele existente in cele sase luni de guvernare comuna trebuie ameliorate. Duvaz a precizat ca statul nu a relaxat politica fiscala, ci, dimpotriva, a introdus impozitul minim, si ca nu-si plateste furnizorii de bunuri si servicii, nefiind penalizat pentru intarzierile la plati.


El a explicat ca se impun masuri de revizuire a Codului Fiscal care sa prevada si penalitati pentru stat, dar si reducerea costurilor de impozitare a muncii.


Duvaz a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca nu crede ca Romania va intra in incapacitate de plata. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1202 ori
Citeste mai multe desprepogea imprumut fmi