PSD, PNL si o parte dintre deputatii minoritatilor nu sustin OUG 50

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 16:11
1553 citiri
PSD, PNL si o parte dintre deputatii minoritatilor nu sustin OUG 50

Deputatii au decis, luni, sa amane pentru joi votul final asupra OUG 50/2010 privind creditele, anterior reprezentantii opozitiei si o parte dintre parlamentarii minoritatilor anuntand ca nu sustin forma elaborata de Comisia de buget a Camerei, relateaza NewsIn.

In cadrul dezbaterilor, deputatul PSD Vasile Popeanga a subliniat ca varianta elaborata de Comisia de buget, conform careia OUG nu se va aplica creditelor in derulare, "a produs foarte multa tristete".

"Consumatorii si-au pierdut si cele mai mici iluzii, iar Guvernul a demonstrat ca una doreste prin niste acte elaborate la presiuni si alta realizeaza cand e vorba de a vota aceasta OUG", a declarat social-democratul.

El a propus ca votul final sa se dea asupra variantei initiale a Guvernului, aratand ca, in caz contrar, PSD va vota impotriva actului normativ.

Si viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a amintit ca forma initiala a OUG 50 stabilita de Guvern era "multumitoare" si ca, la inceputul dezbaterilor, inclusiv deputatii PDL faceau amendamente prin care "incercau sa apere interesele consumatorilor".

"In ultimele doua saptamani insa, am constatat o presiune din partea majoritatii ca actul normativ sa treaca mai repede, dar nu in formula pentru consumatori, ci in formula care dadea castig de cauza solicitarii FMI (...)

Ministerul de Finante a venit si a spus: <>. Guvernul nu mai e capabil sa hotarasca soarta cetatenilor, FMI hotaraste", a concluzionat liberalul.

La randul sau, liderul deputatilor apartinand minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a subliniat ca o parte dintre deputatii pe care ii reprezinta va vota pentru forma in care OUG a fost adoptata de Guvern.

"Iata cum incep sa apara la lumina tarele unui sistem economic gresit. Prin felul in care e gandita moneda, bancile isi pot permite sa faca ce presiune vor ele asupra monedei unei tari.

Iata cum incep sa apara la lumina semnele unui sistem profund eronat, in care entitati private pot presa asupra unor natiuni asa cum vor ele.

O parte din noi vom vota legea in forma in care a fost adoptata de Guvern, din mai multe motive: nu credem ca intr-o federatie de tari ca UE, in unele tari o directiva poate arata intr-un fel si in altele altfel.

In al doilea rand, noi reprezentam un atribut foarte important al unei tari: suveranitatea ei.

Nu cred ca exista niciun fel de entitate, privata sau neprivata, care poate in vreun fel sau altul sa-si impuna vointa asupra vointei suverane a unei natiuni", a explicat Pambuccian.

Pe de alta parte, deputatul UDMR Petru Lakatos a subliniat ca Uniunea sustine varianta actului normativ amendata in Comisia de buget.

"Prin modificarile adoptate de Comisie, se poate rezolva rambursarea anticipata fara comision penalizat, refinantarea, iar prin solutiile gasite in comisie se creeaza posibilitatea reglementarii situatiilor ivite de la aparitia OUG pana la intrarea in vigoare a legii de aprobare a OUG.

Aceste argumente ne conduc sa votam varianta adoptata de Comisie, pentru ca e un pas inainte si nu creeaza perturbari in acest sector", a comentat Lakatos.

Si deputatul PDL Constantin Dascalu s-a raliat pozitiei exprimate de udemerist.

"Comisia de buget a cautat sa gaseasca o solutie echilibrata intre ce se propunea si ceea ce era normal sa se intample.

Orice client de buna credinta poate sa-si refinanteze creditul in noile conditiuni, nu i se aduc prejudicii clientului", a subliniat democrat-liberalul.

La finalul dezbaterilor, presedintele de sedinta, Roberta Anastase, a propus ca dezbaterea, inclusiv votul final asupra acestui act normativ sa fie amanat pentru ziua de joi, avand in vedere "consistenta" legii.

Propunerea a fost adoptata cu 258 voturi "pentru", 18 "impotriva" si cinci abtineri.

Deputatii din Comisia de Buget, Finante, Banci au aprobat favorabil raportul cu amendamente pentru OUG 50 cu 16 voturi pentru, 4 impotriva si 3 abtineri, cel mai important amendament fiind acela ca ordonanta nu se va mai aplica pentru creditele in derulare.

Presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci din Camera, Viorel Stefan, a declarat ca votul membrilor Comisiei inseamna, pentru consumatori, ca sansa ca OUG 50 sa se aplice si la contractele de credit in derulare s-a diminuat foarte mult.

"Daca raportul Comisei va trece de plenul Camerei in forma in care este propus, atunci OUG 50 in legatura cu creditele in derulare va mai produce efecte doar acolo unde actele aditionale au fost insusite de consumator prin semnatura.

OUG 50 va mai produce un efect care s-ar putea sa fie benefic consumatorului, acela ca toti consumatorii care s-au dovedit a fi buni-platnici pot sa beneficieze de cele mai bune conditii de refinantare fara sa se mai solicite reevaluarea garantiilor si fara comision de rambursare anticipata", a spus Stefan.

Potrivit acestuia, cei care au semnat un act aditional cu banca nu mai pot fi obligati sa revina la contractul initial.

"S-a intrunit acordul partilor si legea nu mai poate sa vina acum sa desfiinteze acordul partilor. Aceasta este concluzia la care a ajuns Comisia.

Intentia a fost ca acolo unde exista acord explicit al partilor de modificare a contractului sa nu se mai intervina", a mai precizat Viorel Stefan.

Presedintele Comisiei Buget Finante a adaugat ca, acolo unde exista aprobare tacita, banca sau clientul pot sa revina unilateral. 

#buget, #comisie, #oug50 , #stiri FMI