PSD: Legea responsabilitatii fiscale, "un masacru legislativ"

Marti, 30 Martie 2010, ora 13:49
1331 citiri
PSD: Legea responsabilitatii fiscale, "un masacru legislativ"

Reprezentantii opozitiei au sustinut ca proiectul Legii responsabilitatii fiscale este discutabil din punct de vedere al connstitutionalitatii si au solicitat retrimiterea la comisie, propunere ce a fost respinsa de catre plen. 

Presedintele comisiei de buget, finante si banci, social-democratul Viorel Stefan a criticat dur prevederile Legii responsabilitatii fiscale, imputand Guvernului faptul ca a pus Parlamentul in situatia de a adopta in graba un proiect cu multe deficiente la nivelul redactarii.

"Ce nu inteleg eu este de ce ne aflam pe ultima suta de metri a adoptarii unei legi care comporta discutii din punct de vedere constitutional si de ce regasim un potop de texte ambigue?", s-a intrebat Stefan.

El a mentionat ca preconizata infiintare a unui Consiliu Fiscal (CF) nu va produce efecte spectaculoase si a spus ca sintagma "autoritate independenta" referitoare la CF nu apare in textele constitutionale, ci doar aceea de "autoritate autonoma".

Stefan a contestat legea si din perspectiva transparentei, afirmand ca nu exista niciun articol in care cei care incalca prevederile legii sa raspunda in fata Parlamentului si nici nu limiteaza sever dreptul Executivului de a recurge la rectificari bugetare.

"Legea ramane un instrument excelent pentru Guvern de a-si aproba suplimentari de cheltuieli.

Apoi ma intreb daca nu o fi constitutional sa blochezi procesul legislativ?

Pentru ca este ceruta o fisa financiara la fiecare proiect de lege, iar informatiile pentru aceasta fisa sunt la minister, nu la noi", a spus Stefan.

Deputatul PSD imputa legii si formularile vagi ale sanctiunilor prevazute de lege.

"Sanctiunea suprema pentru membrii Guvernului este responsabilitatea solidar-politica.

M-au intrebat ce inseamna mai multi ziaristi, dar nimeni nu cred ca stie sa raspunda la intrebarea asta", a sustinut Viorel Stefan.

De asemenea, acesta are obiectii fata de dreptul Ministerului Finantelor de a suspenda prin ordin pe cei care depasesc plafoanele de cheltuieli, indeosebi in cazul functiilor alese.

"Vreau sa se retina ca nu suntem partasi la acest masacru legislativ", si-a finalizat interventia deputatul PSD.

Un alt val de obiectii a fost ridicat de catre viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu care a etichetat legea drept "o insailare de intentii impusa de catre FMI" adaugand ca o modificare a Legii finantelor publice ar fi fost suficienta pentru crearea unui cadru legislativ coerent in domeniu.

Obiectiile sale au vizat, printre altele, modul de constituire a Consiliului Fiscal si chestiuni de ordin constitutional.

"Unele institutii care trebuie sa-si desemneze reprezentanti in Consiliul Fiscal sunt in clar conflict de interese fiind in situatia in care centreaza si tot ele dau cu capul", a spus liberalul atragand atentia asupra faptului ca legea ar limita dreptul parlamentarilor de a depune amendamente la proiectul Legii bugetului de stat.

Invocand si faptul ca nu exista un aviz al Curtii de Conturi pe Legea responsabilitatii fiscale, Nicolaescu a cerut retrimiterea la comisiei insa propunerea a cazut la vot cu 89 de voturi contra, 53 pentru si o abtinere.

Legea responsabilitatii fiscale a fost adoptat marti de catre Camera Deputatilor, cu 135 de voturi favorabile, 97 contra si o abtinere.

Camera era for decizional, legea merge spre promulgare la Presedintie. 

#psd, # lege, # responsabilitate, # fiscala , #stiri FMI