Propunere UDMR: cresterea salariilor bugetare, inclusa in legea bugetului pe 2011

Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 22:34
2468 citiri
Propunere UDMR: cresterea salariilor bugetare, inclusa in legea bugetului pe 2011

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, sustine ca UDMR a propus ca in 2011, prin legea bugetului, sa fie prevazuta o crestere a salariilor din sectorul bugetar, iar aceasta crestere sa fie diferentiata, potrivit Mediafax. 

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa la Sfantu Gheorghe, ca pentru UDMR este o prioritate adoptarea Legii unice a salarizarii si Legea bugetului de stat pentru anul 2011.

"Aceste doua proiecte merg impreuna, nu se pot separa fiindca legea bugetului va asigura salarizarea sistemului public, a celor care lucreaza in sistemul public", a spus Kelemen. Ministrul Culturii a subliniat ca UDMR a propus ca anul viitor, prin legea bugetului, sa se prevada o crestere a salariilor din sectorul bugetar, o crestere diferentiata.

"Noi am propus ca anul viitor, prin legea bugetului, sa se prevada o crestere a salariilor din sectorul bugetar, o crestere diferentiata, in asa fel incat salariile mici sa creasca intr-un procent mai mare, si cele mari, foarte mari intr-un procent mai mic", a afirmat Kelemen Hunor.

El a explicat ca propunerea UDMR are in vedere ca veniturile bugetarilor sa fie mai mari anul viitor fata de 2010, chiar daca nu se va putea "recupera" in intregime ceea ce s-a pierdut in urma reducerii salariilor cu 25 la suta.

"Am propus o crestere diferentiata in asa fel incat ceea ce s-a pierdut in 2010, din cauza restrictiilor bugetare, chiar daca nu se poate recupera in intregime in 2011, si trebuie sa spunem ca nu se poate recupera in intregime, totusi veniturile bugetarilor sa fie mai mari decat in 2010, mai ales dupa taierea salariilor cu 25 la suta", a conchis Kelemen.

Deputatii UDMR de Bihor Lakatos Peter si Derzsi Akos vor propune partenerilor din coalitie, in numele formatiunii, ca, incepand din 1 ianuarie 2011, sa creasca "intr-un ritm mai accelerat" salariile sub 1.000 de lei, iar "cei cu salarii mari sa astepte".

Acestia au prezentat, vineri, intr-o conferinta de presa, propunerile Uniunii privind bugetul pe anul 2011. O prima propunere este cea de reintroducere a optiunii impozitului de trei la suta pentru microintreprinderi, impozit care a functionat pana la 1 ianuarie 2010.

Lakatos a precizat ca aceasta impozitare trebuie sa fie optionala, adica intreprinzatorul sa poata alege intre aceasta forma sau impozitarea pe profit.

Pe de alta parte, Lakatos a spus ca UDMR intentioneaza sa propuna PDL doua variante pentru cresterea salariilor mai mici de 1.000 de lei ale bugetarilor din Romania, in contextul in care scaderea salariala de 25 la suta ar trebui sa se aplice numai pana la 31 decembrie, iar potrivit contractului cu FMI totalul cheltuielilor salariale pe 2011 nu trebuie sa depaseasca 39 de miliarde de lei.

Cele doua variante ale UDMR vizeaza metode diferite de crestere a salariilor sub 1.000 de lei.

Potrivit lui Lakatos, o prima varianta presupune o crestere a salariilor sub 1.000 de lei "intr-un ritm mai accelerat", insa in acest fel exista riscul ca unii bugetari sa nu se mai incadreze in grila de salarizare, in timp ce in a doua ipoteza cresterea salariala ar fi ceva mai mica, dar s-ar elimina riscul de neincadrare in grila.

UDMR va discuta, saptamana viitoare, cu partenerii de coalitie din PDL cele doua variante de crestere a salariilor, propunerea privind introducerea impozitului de trei la suta fiind deja prezentata principalului partid de guvernamant. 

#udmr, #crestere, #salarii, #bugetari, #lege , #stiri FMI