Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prognozele CE pentru Romania, similare celor ale FMI

Prognozele CE pentru Romania, similare celor ale FMI

Comisia Europeana (CE) a modificat proiectiile privind economia Romaniei, aducandu-le in linie cu estimarile Fondului Monetar International (FMI), potrivit prgnozei de toamna publicate, marti, de institutie, precizeaza NewsIn.

CE estimeaza astfel o contractie a economiei romanesti cu 8% in 2009 si o crestere economica de 0,5% in 2010.

"Redresarea economica va ramane, cu toate acestea, superficiala, ca urmare a nevoii continue de ajustare fiscala, a diminuarii intrarilor de capital fata de cele primite inainte de declansarea crizei, precum si de o rata mare a somajului", precizeaza CE.

Executivul european subliniaza ca "daca pietele globale nu vor trece printr-o noua runda de turbulente, economia Romaniei si-ar putea reveni chiar mai rapid decat se anticipeaza". "Intr-un scenariu negativ, incertitudinile politice curente ar putea intarzia implementarea masurilor ce vizeaza stabilizarea economiei si ar putea slabi redresarea, intr-un context extern inca foarte fragil", se mai arata in prognoza de toamna a CE, publicata marti.

Astfel, pe partea de utilizare a produsului intern brut (PIB), CE estimeaza o scadere a consumului privat din Romania cu 12,5% in 2009, a celui guvernamental cu 3%, in timp ce pentru formarea bruta de capital fix (FBCF), o masura a investitiilor din economie, anticipeaza o diminuare de 12,3%, dupa cresteri explozive in ultimii trei ani (de 19,9% in 2006, 30,3% in 2007 si 19,3% in 2008).

Investitiile in echipamente, ca parte a formarii brute de capital fix, ar urma sa se reduca cu 13,1% anul acesta, dupa ce avansasera cu 19% in 2008.

"Redresarea cererii interne ar putea veni cu o oarecare intarziere, din cauza somajului care inca mai creste si a incetinirii ritmului de crestere a salariilor", mai arata CE.

Pentru 2010, Bruxelles-ul anticipeaza un avans cu 2,2% al consumului privat, coroborat cu o scadere cu 4% a celui guvernamental. Formarea bruta de capital fix ar urma sa avanseze cu 1,1% (respectiv cu 1% pe partea de echipamente).

Totusi, in ciuda recesiunii, care ar urma sa urce rata somajului la 9% in 2009, urmata de o coborare usoara la 8,7% in 2010, de la 5,8% in 2008, costurile unitare cu forta de munca sunt estimate sa creasca, pe ansamblul economiei romanesti, cu 10,2% in acest an si cu 5,8% in 2010. In termeni reali, costurile unitare cu forta de munca ar urma sa urce cu 2,8% in 2009 si cu 0,5% anul viitor.

Indicele armonizat al preturilor de consum va cobori in acest an la 5,7%, de la 7,9% in 2008, anticipeaza CE, care mizeaza pe continuarea tendintei dezinflationiste din Romania si in 2010, cand nivelul indicelui ar urma sa scada la 3,5%, ceea ce ar constitui un minim post-revolutionar.

CE nu prezinta, in schimb, prognoze privind inflatia medie anuala sau pentru cea de sfarsit de an.

Deflatorul PIB, o masura a schimbarii preturilor tuturor produselor si serviciilor dintr-o tara, este estimat de CE sa coboare la 7,2% in acest an si la 5,3% in 2010, de la 14% anul trecut.

Exporturile de bunuri si servicii ar urma sa scada cu 8,9% in acest an, in timp ce importurile de bunuri si servicii se vor reduce cu 20,8%. In 2010, CE estimeaza o crestere cu 3,1% a exporturilor si cu 5% a importurilor.

Comisia Europeana
anticipeaza ca economiile tarilor baltice vor suferi cel mai mult in acest an, la nivelul UE, produsul intern brut al Lituaniei urmand sa scada cu 18,1%, cel al Letoniei cu 18%, iar al Estoniei cu 13,7%.

Astfel, Romania ar fi urmatoarea dintre cele mai afectate tari din UE, cu scaderea de 8% anticipata. In schimb, economia Ungariei ar putea scadea cu 6,5%, cea a Bulgariei - cu 5,9%, in vreme ce Polonia ar putea trece pe plus anul acesta, cu o crestere economica de 1,2%, potrivit estimarilor CE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1392 ori
Citeste mai multe despreprognoza comisia europeana fmi deficit prognoza