Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Productia de huila, subventionata cu 245,6 mil lei in 2010

Productia de huila, subventionata cu 245,6 mil lei in 2010

Productia de huila va fi subventionata in acest an cu 245,6 milioane lei (aproximativ 60 milioane euro) de la bugetul de stat, nivel similar cu cel din 2009, iar obtinerea octoxidului de uraniu va fi sprijinita cu 29,5 milioane lei (circa sapte milioane euro), relateaza Mediafax.

Acordarea subventiilor a fost aprobata prin Hotarare a Guvernului.

Subventia pentru huila este acordata Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, iar cea pentru uraniu este destinata Companiei Nationale a Uraniului (CNU), ambele controlate de stat, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

CNH este cel mai mare datornic al statului, cu datorii de peste 2,9 miliarde de lei, din care majorarile si penalitatile reprezinta 2,01 miliarde de lei.

Majoritatea datoriilor CNH catre bugetul de stat au fost sterse printr-o ordonanta de urgenta aprobata de Guvern la finele anului 2006, dar care nu a primit pana in prezent avizul Parlamentului si, implicit, nu a fost pusa in aplicare.


Statul poate acorda CNH ajutoare de stat, sub forma de subventii, in valoare de circa 1,29 miliarde lei in perioada 2007-2010, cu avizul Comisiei Europene.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, afirma la 11 mai ca din 2011 CNH nu va mai fi subventionata.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a declarat, la 27 mai, ca productia de huila va fi subventionata si dupa 2010, chiar daca Fondul Monetar International (FMI) nu este de acord.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1088 ori
Citeste mai multe despreproductie huila subventii