Principalele taxe raman nemodificate. Arieratele, eliminate treptat

Marti, 08 Februarie 2011, ora 00:18
1454 citiri
Principalele taxe raman nemodificate. Arieratele, eliminate treptat

Principalele taxe vor ramane nemodificate prin acordul pe care Romania il va incheia cu Fondul Monetar International pe 2011 si 2012, iar arieratele vor fi eliminate treptat, dupa o inventariere a datoriilor care va fi realizata pana la sfarsitul lunii aprilie, a declarat, luni seara, premierul Boc, potrivit Mediafax.

Inventarierea va viza toate facturile neachitate si inregistrate la sfarsitul anului 2010 la nivelul intregului buget consolidat si al companiilor de stat.

"Va fi stabilit un program de reducere a datoriilor, pentru eliminarea treptata a acestora si prevenirea acumularii de noi datorii", a spus Boc, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.

O alta masura prezentata de premier este "eliminarea" sau renegocierea contractelor neperformante din domeniul transporturilor.

El a amintit si alte masuri pregatite de Guvern, precum vanzarea pachetelor minoritare de actiuni la companii ca Petrom, Transgaz, Transelectrica, restructurarea companiilor feroviare, impozitarea marilor averi nedeclarate de catre persoanele fizice, in scopul combaterii evaziunii fiscale, trimiterea unei solicitari catre Consiliul de Ministri ai Uniunii Europene pentru aprobarea cresterii de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate sa se inregistreze si sa plateasca TVA, clarificarea cadrului legal privind taxa clawback perceputa distribuitorilor de medicamente, eliminarea obligativitatii contractelor incheiate cu toate spitalele, stabilirea unor plafoane orientative pentru servicii trimestriale in sistemul medical si compensarea medicilor care respecta aceste plafoane, excluderea de la finantare a serviciilor medicale considerate neesentiale si costisitoare.

Intrebat de jurnalisti cati bugetari trebuie sa plece acasa in baza acordului cu FMI, premierul a asigurat ca nu exista un numar fix de bugetari care sa fie restructurati.

"Procesul major de restructurare s-a facut in 2010, in 2011 se finalizeaza acele procese de restructurare acolo unde ele au ramas de finalizat", a spus Boc. 

#acord fmi, #restructurari, #taxe si impozite, #arierate, #impozitarea marilor averi , #stiri FMI