Principalele decizii convenite la summitul G20

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 10:49
1659 citiri
Principalele decizii convenite la summitul G20

Liderii G20 au convenit, joi, un program de 1.100 de miliarde de de dolari pentru relansarea economiei mondiale si refacerea sistemului financiar, care include inasprirea reglementarilor referitoare la supravegherea si controlul sistemului financiar, transmite Reuters.

Prezentam in continuare principalele elemente ale comunicatului de la finalul summitului.

- Triplarea resurselor financiare ale FMI la 750 miliarde de dolari, alocarea unor drepturi speciale de tragere de 250 miliarde de dolari, suplimentarea finantarilor acordate de bancile de dezvoltare cu cel putin 100 de miliarde de dolari, precum si asigurarea unui sprijin de 250 de miliarde de dolari pentru comertul mondial. De asemenea, liderii G20 au stabilit folosirea resurselor suplimentare obtinute din vanzarea de aur din rezervele FMI pentru finantarea celor mai sarace state, potrivit Mediafax.

- Programul totalizeaza 1.100 de miliarde de dolari si va sustine reluarea creditarii, a cresterii economice si a numarului de locuri de munca, la nivel mondial.

- Masurile adoptate, care se vor ridica pana la sfarsitul anului 2010 la 5.000 de miliarde de dolari, vor duce la crestere cu 4% a PIB-Ului mondial si vor accelera tranzitia catre o economie cu impact redus asupra mediului.

- Bancile centrale s-au angajat ca mentina politicile expansioniste atat timp cat va fi necesar si sa foloseasca toate instrumentele de politica monetara, inclusiv cele neconventionale, compatibile cu stabilitatea preturilor.

- Liderii G20 s-au mai angajat sa conceapa strategii credibile de renuntare la masurile necesare in prezent in vederea sustinerii sectorului financiar si refacerea cererii la nivel mondial, pentru a reduce amploarea consolidarii bugetelor, necesara pe termen lung.

- Infiintarea unui nou Consiliu de Stabilitate Financiara (Financial Stability Board - FSB), cu un mandat mai puternic, ca succesor al Forumului de Stabilitate Financiara (FSF), care sa includa toate statele membre ale G20, membrii FSF, Spania si Comisia Europeana.

- FSB trebuie sa colaboreze cu FMI pentru a emite din timp avertismente privind riscurile macroeconomice si financiare, precum si actiunile necesare pentru prevenirea lor.

- Extinderea reglementarilor si supravegherea tuturor institutiilor financiare de importanta sistemica, a instrumentelor financiare si a pietelor. Printre institutiile supravegheate se vor afla, pentru prima oara, fondurile de hedging.

- Adoptarea si aplicarea principiilor stricte ale FSF asupra salariilor si compensatiilor, sustinerea unor scheme sustenabile de compensatii, precum si asupra responsabilitatii sociale a corporatiilor.

- Adoptarea de masuri impotriva statelor cu jurisdictii ne-cooperante, inclusiv a paradisurilor fiscale. "Suntem pregatiti sa aplicam sanctiuni pentru a ne proteja finantele publice si sistemele financiare. Notam faptul ca OCDE va publica o lista a tarilor evaluate de Forumul Global care nu respecta standardele internationale privind schimbul de informatii", se arata in comunicat.

- Supravegherea de catre autoritatile de reglementare a agentiilor de rating si obligativitatea inregistrarii acestora, pentru a asigura ca respecta codul international de bune practici si pentru a evita conflictele de interese.

- Comunicatul reafirma angajamentul asumat la Washington, conform caruia statele se vor abtine de la crearea unor noi bariere in calea investitiilor sau a comertului cu bunuri si servicii, nu vor restrictiona exporturile si nu vor lua masuri contrare principiilor Organizatiei Mondiale a Comertului pentru stimularea exporturilor.

- Participantii s-au angajat sa reduca la minim impactul negativ al masurilor bugetare nationale de sustinere a economiilor si sectorului financiar asupra comertului si investitiilor si sa nu recurga la protectionismul financiar, inclusiv la masuri care restrictioneaza circulatia capitalului la nivel mondial, in special catre statele in curs de dezvoltare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#decizii, # fonduri, # protectionism, # relansare economie, # sistem bancar , #stiri FMI