Primul ministrul britanic vrea ca Fondul Monetar International sa previna crizele financiare globale

Luni, 21 Ianuarie 2008, ora 10:50
936 citiri
Primul ministrul britanic vrea ca Fondul Monetar International sa previna crizele financiare globale

Premierul britanic Gordon Brown a propus luni transformarea Fondului Monetar International (FMI) intr-o institutie independenta de monitorizare a pietei financiare, ce va reprezenta prima linie de aparare impotriva crizelor economice globale, informeaza Reuters.

Intr-un discurs mai larg, Brown a declarat de asemenea ca sprijina cererea Indiei pentru un loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU, si a cerut crearea unor forte de politie de reactie rapida si a unui grup de experti care sa restabileasca ordinea in urma conflictelor.

Acesta a declarat ca Marea Britanie va juca un rol important in conducerea eforturilor pentru a grabi dezarmarea nucleara.

Potrivit lui Brown, Marea Britanie va face presiuni pentru adoptarea unui acord privind un nou sistem international care sa ajute statele ce nu dispun de putere nucleara sa obtina noi surse de energie.

Brown a cerut crearea unui fond de mai multe miliarde de dolari in cadrul Bancii Mondiale destinat combaterii modificarilor climatice si finantarii dezvoltarii durabile in tarile sarace.

Premierul britanic este de parere ca extinderea rapida a crizei creditelor din SUA demonstreaza o slabiciune a sistemelor financiare globale.

"Propun ca FMI sa actioneze cu acelasi grad de independenta de care se bucura o banca centrala intr-o tara", a declarat Gordon Brown la New Delhi, in fata unui grup de oameni de afaceri.

"FMI ar trebui sa se concentreze pe supravegherea sistemului economic si financiar global. Rolul sau ar fi cel de prevenire a crizelor si nu doar de a le administra sau a le rezolva ca in trecut", a declarat Brown, la sfarsitul unei vizite oficiale de patru zile in China si India.

"Fondul Monetar International, lucrand cu Forumul de Stabilitate Financiara, ar trebui sa functioneze ca un sistem de alarma, implicand institutii economice de monitorizare si de reglare din toate tarile", a adaugat premierul.

Forumul de Stabilitate Financiara este format din reprezentanti ai bancilor centrale, organismelor de reglare a pietei si institutiilor economice internationale, conform Reuters.

Gordon Brown a afirmat ca FMI ar trebui sa dezvolte un instrument financiar care sa asigure stabilitatea economica in cazul reducerii subite ale influxurilor de capital, insa nu a oferit alte detalii.

Brown se va intalni cu presedintii Frantei, Germaniei si Italiei la Londra pe 29 ianuarie, pentru a elabora o strategie ca raspuns la criza creditelor.El a declarat ca sprijina cererea Indiei si a altor state, pentru cresterea numarului de locuri permanente in Consiliul de Securitate al ONU.

Premierul britanic a sprijinit schimbarile in cadrul FMI, Bancii Mondiale si G8 ce reflecta cresterea economica a Indiei si Asiei.

Oficialii britanici nu au precizat cate locuri permanente va avea un Consiliu de Securitate reformat.

De la fondarea ONU in 1945, singurele state care au ocupat un loc permanent in Consiliul de Securitate sunt Franta, Marea Britanie, China, Rusia si SUA.

In momentul de fata, aceste state se confrunta cu presiuni din partea Braziliei, Germaniei, Indiei si Japoniei, care doresc obtinerea unui loc permanent.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.