Pretul aurului a atins, luni, un nou record absolut, de 1.111,20 dolari/uncie pe piata metalelor pretioase de la Londra, dupa o noua depreciere a dolarului si in urma anuntului achizitiei de metal pretios de catre banca centrala din Sri Lanka, potrivit AFP, preluat de NewsIn.
Dolarul a fost victima luni dimineata a unui nou acces de slabiciune fata de alte valute, un euro ajungand sa fie tranzactionat cu peste 1,50 dolari, mai ales ca urmare a datelor negative publicate vineri privind somajul din SUA.
Datele au intarit convingerea din piata ca lichiditatea va ramane suficienta si ca dobanzile vor fi tinute jos ca sa sustina economia, ceea ce a daunat monedei americane.
Deprecierea dolarului a determinat investitorii sa cumpere aur pentru a-si proteja patrimoniul si a se pune la adapost de inflatia pe termen lung.
"Am observat ca pretul aurului creste si, de aceea, am cumparat aur in mod strategic in cursul ultimelor luni, in cadrul unei politici de diversificare a rezervelor", a spus pentru AFP, directorul adjunct al bancii centrale din Sri Lanka, Nandalal Weerasinghe.
El nu a dorit sa precizeze nici alaturi de cine a cumparat banca centrala aur si nici pretul de cumparare.
Banca centrala din Sri Lanka nu da detalii nici in ceea ce priveste proportia aurului in totalul rezervelor de aur si valute ale tarii, de 5 miliarde dolari.
O sursa apropiata bancii centrale a declarat ca achizitiile de aur au fost destinate sa contracareze volatilitatea dolarului si a precizat ca volumul achizitiei din septembrie a fost de circa 5,3 tone de aur.
India a anutat lunea trecuta ca a cumparat 200 tone de aur de la Fondul Monetar International, respectiv aproape jumatate din totalul de 403,3 tone pe care FMI estimeaza ca-l va vinde in urmatorii ani pentru a-si intari finantele.
Aurul beneficiaza, de asemenea, de pe urma apetitului sporit al investitorilor institutionali.