Presedintele UDMR: Este imposibil sa adoptam un buget inainte de alegerile prezidentiale

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 14:02
1083 citiri
Presedintele UDMR: Este imposibil sa adoptam un buget inainte de alegerile prezidentiale

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat marti ca pana la finalizarea alegerilor prezidentiale nu va putea fi adoptat in Parlament bugetul pe 2010, el spunand insa ca este necesara o intelegere intre liderii politici asupra "cifrelor de baza" ale bugetului, cu respectarea acordului cu FMI, precizeaza NewsIn.

"In principiu putem avea adoptat acest buget (pe 2010, n.r.) votat la inceputul anului viitor. Dupa parerea mea, oricat am discuta eu nu cred ca inainte de alegerile prezidentiale vom avea un buget. Practic e imposibil acest lucru, nemaivorbind de faptul ca oricum vom avea un alt Guvern, care trebuie sa aiba propriile prioritati, propriul program corelat cu FMI, si Guvernul care vine trebuie sa stabileasca propriile prioritati, in acelasi timp exista o urgenta in ceea ce priveste FMI", a spus Marko.

El a precizat in schimb ca se poate face o "intelegere" intre liderii politici asupra "cifrelor de baza", pentru a oferi FMI un raspuns pentru a obtine urmatoarea transa.

"Putem ca toate partidele parlamentare sa se consulte intre ele si sa se inteleaga in ceea ce priveste cifrelor de baza ale bugetului: deficitul, inflatia, cursul euro-leu si legile care vor adoptate pentru a respecta cerintele FMI. In legatura cu un astfel de cadru in care se va incadra bugetul putem sa ne intelegem si sa oferim o certitudine inclusiv celor de la FMI", a sustinut liderul UDMR.

De asemenea, el a precizat ca trebuie sa se gaseasca o " formula" prin care "sa fie intarita" aceasta intelegere.

"Ne vom consulta, domnul Geoana are dreptate, este nevoie de o astfel de consultare", a mai spus Marko, insa nu a mentionat cand va avea loc aceasta intalnire a liderilor PSD, PNL, UDMR si ai minoritatilor nationale.

Totodata, Marko a sustinut ca o varianta mult mai simpla pentru adoptarea bugetului in timp util ar fi desemnarea ca premier, de catre seful statului, a primarului Sibiului, Klaus Johannis, fapt care ar duce la validarea rapida a noului Guvern.

Presedintele PSD, Mircea Geoana
, a declarat marti, la deschiderea sedintei de tranzactionare a BVB Bucuresti, ca liderii PSD, PNL, UDMR si ai minoritatilor se vor intalni marti pentru a conveni o solutie "politica si juridica" pentru discutarea si adoptarea bugetului pe 2010.

"Vom avea astazi o consultare cu partidele din majoritatea de 65% si sper ca pana maine sa venim cu o formula juridica si politica convenabila care sa permita deblocarea acestei situatii", a declarat Geoana, intrebat fiind despre modalitatea in care ar putea fi abilitat Guvernul sa transmita Parlamentului proiectul de buget pe 2010.

Viceliderul grupului deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca va cere initierea de negocieri intre partidele parlamentare pentru elaborarea unei Declaratii politice a Parlamentului referitoare la stabilirea unor indicatori macroeconomici pe baza carora urmeaza sa se elaboreze bugetul pe 2010.

Deputatul PNL a sustinut ca negocierile intre partide ar trebuie sa inceapa in zilele urmatoare, astfel incat documentul sa fie adoptat pana la data de 30 noiembrie.

"Astfel, Parlamentul isi indeplineste o misiune importanta, de a asigura o stabilitate economica cu toate ca acest atribut revenea Guvernului. Dar, intrucat Guvernul este sub control parlamentar, Parlamentul face in acest moment mai mult decat avea ca obligatie", a declarat Nicolaescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#marko, #buget, #alegeri, #fmi , #stiri FMI