Premierul ungar ar urma sa anunte, astazi, reforme fiscale si in domeniul pensiilor

Luni, 16 Februarie 2009, ora 10:09
1471 citiri
Premierul ungar ar urma sa anunte, astazi, reforme fiscale si in domeniul pensiilor

Primul ministru al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, ar urma sa anunte astazi reforme ale sistemelor fiscal si de pensii, inclusiv o crestere a taxei pe valoarea adaugata (TVA).

Guvernul vrea sa creasca nivelul maxim al TVA cu 3 puncte procentuale la 23% din iulie, in timp ce accizele ar urma sa urce cu 5-7 puncte procentuale, a anuntat cotidianul Nepszabadsag, citat de Reuters, informeaza NewsIn.

Gyurcsany ar urma sa anunte si o diminuare cu 5 puncte procentuale a contributiilor sociale pentru angajatori, ce ar trebui sa ajute companiile afectate de criza mondiala si cererea interna scazuta.

Rata impozitului pentru persoanele cu venit scazut va creste de la 18% la 19%, iar plafonul venitului anual de incadrare de la 1,7 milioane forinti la 3 milioane forinti (13.050 dolari).

Ziarul a mai spus ca guvernul va renunta din iulie la a 13-a pensie, introdusa in urma cu circa 10 ani, pentru ca a atras cheltuieli majore din partea guvernului.

Guvernul spera sa salveze 200 miliarde forinti (870 milioane dolari) in 2009 prin masurile pe care le va lua, a mai spus Nepszabadsag.

Ungaria a intrat in recesiune, ceea ce inseamna ca veniturile statului vor avea de suferit, dar trebuie sa isi mentina bugetul sub control pentru a-si indeplini promisiunile facute in fata Fondului Monetar International (FMI) si al Uniunii Europene, care i-au oferit anul trecut un pachet de salvare de 25,1 miliarde dolari.

#crestere, #fiscale, #pensii, #reforme, #tva, #ungaria , #stiri FMI