Premierul ungar: acordul cu FMI este unul de imprumut, nu de politica economica

Luni, 30 August 2010, ora 23:54
1145 citiri
Premierul ungar: acordul cu FMI este unul de imprumut, nu de politica economica

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, luni, ca este in interesul Ungariei sa incheie acorduri de finantare cu Fondul Monetar International, daca este nevoie, dar nu si ca FMI sa stabileasca politica economica a tarii, transmite Reuters, potrivit Mediafax. 

Orban a spus, adresandu-se ambasadorilor, ca Ungaria trebuie sa promoveze o politica externa pro-activa si a dat ca exemplu relatiile cu FMI. "Interpretam acordul cu FMI, participarea in sistemul de cooperare al FMI, ca un acord de imprumut.

FMI il considera un acord privind politica economica. Acest fapt nu este in interesul nostru", a spus Orban. El a adaugat ca este in interesul Ungariei sa incheie cu FMI acorduri de imprumut, care sa nu influenteze politica economica, intrucat ar limita spatiul de manevra al guvernului si al Parlamentului.

Orban nu a precizat la ce fel de acorduri cu Fondul a facut referire. El a mai spus ca daca, va fi necesar, Ungaria va discuta politica economica cu Uniunea Europeana. Premierul a declarat anterior ca Ungaria va negocia cu UE planurile de buget aferente anului 2011, economia fiind suficient de puternica se se finanteze de pe piata.

Orban a reiterat ca singura conditie pe care Ungaria trebuie sa o respecte potrivit acordului actual cu FMI, care expira in octombrie, este mentinerea deficitului bugetar din acest an la 3,8% din PIB. El a aratat totodata ca daca FMI nu ar fi ajutat Ungaria in 2008, economia s-ar fi prabusit.

Zsolt Kondrat, analist la MKB, crede ca guvernul vrea sa lase deschisa posibilitatea pentru un nou acord cu FMI, daca va fi necesar, dupa alegerile locale programate pe 3 octombrie. Unii analisti considera ca guvernul va incheia un nou acord cu Fondul dupa alegeri, in timp ce altii spun ca este improbabil.

Ungaria nu a mai accesat fonduri de la FMI, in cadrul actualului programul de finantare, de anul trecut, dar majoritatea analistilor sunt de parere ca ar putea fi util un acord de siguranta. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#ungaria, #imprumut, #fmi, #politica economica , #stiri FMI