Premierul portughez a demisionat

Joi, 24 Martie 2011, ora 09:49
1354 citiri
Premierul portughez a demisionat

Premierul portughez Jose Socrates, aflat in fruntea unui guvern minoritar de centru-stanga, a demisionat miercuri seara, dupa ce Parlamentul i-a respins bugetul de austeritate propus pentru a evita un imprumut de la Uniunea Europeana si FMI, relateaza BBC World News, citat de NewsIn.

Infrangerea suferita de Socrates in Parlament va avea, cel mai probabil, drept consecinta accesarea unui pachet de salvare financiara de tipul celor pe care Grecia si Irlanda au fost nevoite sa le accepte anul trecut.

Toate cele cinci partide ale opozitiei au votat impotriva masurilor de austeritate propuse de Socrates, care includeau taierea cheltuielilor si cresterea taxelor.

Premierul anuntase ca nu va mai putea sta la conducerea guvernului, daca bugetul propus nu este adoptat.

In aceste conditii, alegerile legislative anticipate vor urma probabil in decurs de cateva luni.

Socrates, provenind din randurile Partidului Socialist, care in Portugalia are o orientare de centru-stanga, si-a prezentat demisia presedintelui Anibal Cavaco Silva la doua ore dupa votul din Parlament.

Partidele de opozitie spun ca bugetul - al patrulea pachet de masuri de austeritate in decurs de un an - a mers prea departe.

Votul din Parlamentul portughez vine in ajunul summitului UE ce trebuie sa finalizeze planul crizei datoriilor din Eurogrup.

Joi, liderii din zona euro vor incepe summitul de doua zile in speranta ca vor finaliza detaliile unui plan destinat sa amortizeze povara datoriilor celor 17 tari care fac parte din grupul tarilor UE care au trecut la moneda unica.

Rata mare a indatorarii i-a determinat pe investitorii din Portugalia sa fie ingrijorati de sanatatea financiara a tarii si sa se indoiasca de capacitatea ei de a-si mai plati datoriile.

Lisabona a sustinut ca situatia sa este diferita fata de cea a Greciei si Irlandei, tari care au luat imprumuturi uriase de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Portugalia spune ca deficitul si indatorarea sa sunt mai mici decat cele ale Greciei si Irlandei, ca nu a suferit de pe urma unei bule imobiliare si ca bancile sale sunt solide. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premier portughez, # buget de austeritate, # imprumut de la uniunea europeana, # ue, # fmi , #stiri FMI