Portugalia: o noua transa de la FMI de 1,9 miliarde de euro

Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 13:46
1094 citiri
Portugalia: o noua transa de la FMI de 1,9 miliarde de euro

FMI a anuntat vineri ca a aprobat plata a 1,9 miliarde de euro pentru Portugalia in cadrul planului de salvare internationala a tarii, unde austeritatea este puternic contestata.

Unda verde a fost data de consiliul de administratie al Fondului reprezentand cele 188 de state membre si valoarea imprumuturilor acordate tarii de institutia de la Washington dupa salvarea tarii in mai 2011 se ridica acum la 24,3 miliarde de euro, a declarat FMI intr-un comunicat.

Coplesita de datorii si lipsita de acces pe pietele financiare, Portugalia a obtinut atunci o linie de credit de 78 miliarde de euro, promisa de FMI si Uniunea Europeana in schimbul unui plan de economii drastice.

Lisabona a incercat recent sa obtina o relaxare a masurilor de austeritate impuse, incercand sa treaca obiectivul de reducere a deficitului public pentru 2014 de la 4% la 4,5% din Produsul Intern Brut (PIB), dar troica i s-a opus.

Din contra, creditorii internationali au cerut tarii sa ia noi masuri de economisire anul viitor in timp ce austeritatea este deja puternic contestata in tara.

Vineri, multe servicii publice din Portugalia au fost perturbate de o greva impotriva bugetului 2014 care ii va lovi din plin pe functionarii publici prelungind programul lor de lucru saptamanal si reducand pensiile.

#FMI Portugalia, #bani FMI Portugalia, #finantare FMI Portugalia , #stiri FMI