Portugalia cere ajutorul UE

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 00:29
1525 citiri
Portugalia cere ajutorul UE

Guvernul in exercitiu al Portugaliei a anuntat miercuri ca a decis sa ceara ajutor financiar din partea Uniunii Europene, in ciuda declaratiilor oficiale de pana acum care dadeau asigurari ca Lisabona nu este in situatia de a calca pe urmele Greciei si ale Irlandei, potrivit Newsin.

Premierul in exercitiu Jose Socrates a anuntat intr-o declaratie televizata ca respingerea de catre Parlament a masurilor suplimentare de austeritate, luna trecuta, a agravat situatia financiara dificila a tarii, facand "inevitabila" recurgerea la asistenta finanicara externa.

"Am incercat totul, dar ne-am dat seama ca am ajuns la momentul in care daca nu am lua aceasta decizie ar insemna riscuri pe care tara nu trebuie sa si le asume", a spus Socrates.

"Intotdeauna am vazut ajutorul extern ca ultima solutie, dar responsabilitatea mea este sa am grija de binele poporului portughez", a spus Socrates.

Dincolo de situatia economica dificila, si situatia politica a Portugaliei s-a inrautatit in ultimele saptamani, dupa ce guvernul sau minoritar socialist a demisionat in urma respingerii de catre Parlament a unui pachet de masuri de austeritate.

Alegerile generale anticipate au fost convocate pentru 5 iunie. Randamentele obligatiunilor au crescut vertiginos, agentiile de rating au coborat ratingul datoriilor suverane si bancare, iar bancile locale au avertizat saptamana aceasta ca nu vor mai fi capabile sa cumpere titluri de stat.

Miercuri dimineata, Portugalia a fost nevoita sa se imprumute pe termen scurt de un miliard de euro la o dobanda extrem de ridicata.

Pana la mijlocul lunii iunie trebuie sa rascumpere obligatiuni in valoare de 9,2 miliarde de dolari, dintre care peste 4 miliarde de euro ar trebui sa-i dea saptamana viitoare.

"In aceasta situatie dificila (...), este necesar sa recurgem la mecanismele financiare care ne stau la dispozitie in cadru european", a declarat ministrul de finante, Fernando Teixeira dos Santos.

Specialistii estimeaza ca Lisabona ar putea avea nevoie de un pachet de sustinere financiara in valoare de 60 pana la 80 de miliarde de euro, acordati prin imprumuturi europene si de la FMI pe o durata de trei ani.

Guvernul Socrates a luat o serie de masuri de austeritate, a redus cheltuielile publice, a crescut taxele si a micsorat salariile, in dorinta de a reduce deficitul public la 4,6% din PIB in acest an, dupa ce anul trecut a ratat tinta pe care si-o propusese, de 7,3%.

Deficitul a fost in 2010 de 8,6% din PIB. Chiar daca datoria publica a Portugaliei - tara cu 10 milioane de locuitori - este mai mica decat a Greciei sau a Irlandei, ajungand la 92% din PIB in 2010, ritmul prea incetinit al cresterii economice ingrijoreaza pe termen lung.

Portugalia va devenit astfel a treia tara din zona euro, dupa Grecia si Irlanda, care recurge la ajutor financiar extern.

Anul trecut in mai Eurogrup a stabilit un fond de 440 de miliarde de euro - Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara - la care poate recurge un stat membru aflat in dificultate financiara.

Conditiile finantarii vor trebui negociate cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Portugalia a recurs de doua ori la ajutorul FMI, in anii '70 si '80, avand de facut fata unor masuri draconice de austeritate pe care multi nu le-au uitat. 

#portugalia, #ajutor financiar, #ue, #masuri de austeritate , #stiri FMI