Ponta: sustinem un nou acord cu FMI cu anumite conditii

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 13:14
1143 citiri
Ponta: sustinem un nou acord cu FMI cu anumite conditii

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi la finalul intalnirii cu delegatia FMI ca le-a transmis acestora ca social-democratii vor sustine un nou acord cu FMI care sa fie unul "preventiv", insa nu vor participa la aprobarea bugetului pe 2011 fara demisia presedintelui Roberta Anastase, transmite NewsIn.

"Am exprimat optiunea si decizia noastra politica, aceea de a respecta obligatiile pe care Romania le are, si de a sprijini un nou acord cu FMI dar cu doua conditii.

In primul si in primul rand, sa nu mai imprumutam bani care ar mari si asa datoria destul de mare a Romaniei, nu mai trebuie sa mai indatoram generatiile urmatoare cu bani luati de la FMI sau de la CE.

In schimb un acord preventiv, prin care practic sa avem un audit international din partea FMI si CE este util si necesar", a spus Ponta.

Liderul PSD a precizat ca le-a transmis celor din delegatia FMI ca parlamentarii PSD nu vor sustine adoptarea bugetului de stat pe anul 2011 pana cand presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, nu-si va prezenta demisia.

"Am atras atentia asupra folosirii fondului special al primului ministru pentru a finanta primarii si judete pedeliste.

Am informat asupra faptului ca dezbaterea la bugetul de stat nu va putea avea loc atata timp cat situatia creata prin mentinerea Robertei Anastase in functia de presedinte al Camerei Deputatilor nu se solutioneaza, atata timp cat PDL nu numeste un nou presedinte la Camera Deputatilor (...).

Am atras atentia ca cifrele gresite prezentate de Guvern anul trecut si anul acesta risca sa induca in eroare atat institutiile internationale, cat si opinia publica din Romania. Guvernul de prea multe ori in ultima perioada a anuntat cifre mincinoase, cifre optimiste care s-au dovedit dupa aceea a fiind neadevarate", a sustinut Ponta.

Presedintele PSD a mai precizat ca s-a subliniat sprijinul formatiunii sale pentru reducerea CAS si cresterea salariului minim. 

"Am exprimat sprijinul nostru pentru o masura de ridicare a salariului minim si de reducere a contributiilor sociale din partea angajatorului. Aici raspunsul a fost ca se fac calcule in aceste directie, nu a fost un raspuns nici pozitiv, nici negativ", a mentionat Ponta.

Intrebat daca PSD ia in calcul sa conteste la CCR masura de mentinere a reducerilor salariale de 25% pentru 2011, el a precizat ca aceasta chestiune va putea fi rezolvata prin legea bugetului.

"Lucrurile nu pot fi reglementate decat in bugetul pe anul 2011 si inca o data spun. (...) Ne-am facut datoria sa explicam ca in Parlament orice colaborare intre opozitie si putere este blocata din cauza binecunoscutului caz, pana si ei auzisera de Roberta Anastase.

In momentul in care se va debloca aceasta situatie, evident prin demisia dnei Anastase, putem discuta ce inseamna pe bugetul din anul 2011 revenirea la o salarizare corespunzatoare.

Guvernul spune ca nu are bani, noi putem dovedi ca exista asemenea bani", a mai spus Ponta.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#ponta, #acord, #fmi, #masuri, #austeritate, #salarii , #stiri FMI