Ponta: Acordul cu FMI se suspenda daca Basescu nu semneaza scrisoarea de intentie

Marti, 11 Februarie 2014, ora 08:45
1481 citiri
Ponta: Acordul cu FMI se suspenda daca Basescu nu semneaza scrisoarea de intentie

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca presedintele Traian Basescu i-a spus ca nu va semna scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International. El a mai explicat, ca in aceasta situatie, acordul va fi suspendat, din punct de vedere birocratic, doarece semnatura presedintelui este obligatorie. Totusi, Guvernul va respecta toate obligatiile pe care si le-a asumat in fata misiunii creditorilor internationali.

"(Traian Basescu - n.r) mi-a spus ca nu vrea sa semneze scrisoarea de intentie. Joi seara am discutat, am vorbit la telefon", afirmat Ponta la Romania TV.

Intrebat de ce seful statului nu doreste sa semneze documentul respectiv, premierul a raspuns: "Nu mi-a dat detalii".

Victor Ponta a explicat insa ca, desi acordul nu este semnat de Traian Basescu, Romania isi va indeplini in continuare angajamentele asumate in fata institutiilor financiare internationale.

"Operational nu avem acord in vigoare, insa in realitate, atat timp cat noi am discutat foarte clar si s-a terminat vizita, noi ne tinem de absolut toate obligatiile pe care ni le-am asumat legate de deficitul bugetar, legate de arierate, legate de absolut tot ceea ce am discutat. Deci, noi aplicam acordul, chiar daca el, birocratic vorbind, este intr-o situatie oarecum de suspendare pentru ca presedintele - adica nu se poate intra in boardul FMI fara semnatura presedintelui", a explicat Ponta.

El a adaugat ca Romania se poate imprumuta in continuare ieftin deoarece datele economice pe anul 2013 - cresterea economica, deficitul bugetar, balanta comerciala - sunt pozitive.

Premierul a aratat ca exista si un efect al faptului ca Traian Basescu nu semneaza scrisoarea de intentie.

"Singurul efect (...) e legat de cofinantarea programelor europene de la 85% la 95%, acel top up la care nu avem acces cat timp nu avem program", a spus Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu fmi, #Ponta FMI, #ponta basescu , #stiri FMI