Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Polonia va cere un credit de 20 de miliarde dolari de la FMI

Polonia va cere un credit de 20 de miliarde dolari de la FMI

Polonia va cere Fondului Monetar International (FMI) sa aiba acces la noua linie flexibila de creditare lansata de acesta, iar cuantumul sumei cerute se va ridica la 20 miliarde dolari, a spus marti ministrul polonez al finantelor, Jan Rostowski, scrie AFP.

Declaratia oficialului vine dupa ce ministrul adjunct de finante, Dominik Radziwill, a spus recent ca Polonia ar putea fi interesata pe viitor de programul FMI pentru linii flexibile de creditare, pentru a-si mari credibilitatea, insa accesarea nu este necesara pentru moment.

"Lucram indeaproape cu FMI. Nu excludem posibilitatea de a fi interesati de noul instrument, asa-numita linie flexibila de credit, insa nu am luat nicio decizie. Pentru moment, nu avem nevoie de asa ceva", a declarat Radziwill intr-un interviu pentru Reuters.

Oficialul a spus ca acest instrument este diferit de ceea ce a oferit FMI pana acum, iar Fondul spune foarte clar ca acest instrument este pentru tarile care nu au probleme. "Este un element de sustinere a credibilitatii", a spus Radzwill.

Noua linie flexibila de credit oferita de FMI se adreseaza economiilor emergente ce intrunesc conditiile impuse. Programul ofera acestor tari acces la fonduri pe care le pot accesa imediat sau pe care le pot pastra ca garantie in cazul in care conditiile economice mondiale se inrautatesc.

Bugetul Poloniei pentru acest an estimeaza nevoia de creditare interna la 32,3 miliarde zloti (9,84 miliarde dolari) si nevoia de creditare externa la 5,6 miliarde zloti. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1680 ori