Polonia ar putea intra mai repede in zona euro

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 10:56
1220 citiri
Polonia ar putea intra mai repede in zona euro

Polonia ar putea inca sa intre in zona euro inainte de 2014, a spus vineri ministrul adjunct al finantelor, Ludwik Kotecki, conform cotidianului Dziennik, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Guvernul polonez de centru-dreapta, condus de premierul Donald Tusk, vrea ca Polonia sa intre in zona euro in 2012, insa planul ar putea fi amanat, din cauza incetinirii economice.

"Intrarea Poloniei in zona euro inainte de 2014 este inca posibila", a spus Kotecki, fara a da explicatii suplimentare.

Unul dintre principalele obstacole privind intrarea in zona euro este raportul dintre datoriile guvernamentale si produsul intern brut.

Aceasta rata a fost de 3,9% din PIB in 2008, peste limita de 3% impusa de Comisia Europeana.

Ministrul polonez al finantelor, Jan Rostowski, a anuntat recent o crestere a deficitului bugetar din 2009, de la 18,2 miliarde zloti, la 27 miliarde zloti (5,9 miliarde euro), iar economia va creste cu 0,2%, mai putin decat se estimase anterior.

Guvernul polonez a redus deja, in februarie, cheltuielile bugetare, cu 19,7 miliarde zloti, din cauza crizei economice. Rostowski nu prevede pentru 2009 o crestere a impozitelor, insa o astfel de masura este posibila in 2010.

Fondul Monetar International a estimat ca economia Poloniei se va comprima cu 0,5% anul acesta, sub asteptarile anterioare, in timp ce produsul intern brut va creste cu 1% in 2010.

De asemenea, institutia internationala a recomandat intr-un raport o alta relaxare a politicii monetare, dar a subliniat ca banca centrala va trebui sa ia in considerare efectele oricarei reduceri a dobanzii cheie asupra zlotului.

Intr-un raport anterior, publicat in aprilie, FMI estimase ca economia Poloniei se va comprima cu 0,7% in 2009, pentru ca mai apoi sa creasca cu 1,3% anul viitor.

Asemenea multor state din UE, deficitul bugetar al Poloniei a crescut peste limita impusa de Uniune, in contextul in care recesiunea a scazut veniturile, iar masurile pentru sustinerea cresterii au redus bugetul de stat.

In 2008, deficitul public al Poloniei a fost de 49,5 miliarde zloti (11,25 miliarde euro), sau 3,9% din PIB. 

#buget, #euro, #finante, #fmi, #zona , #stiri FMI