Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pogea: Vom discuta cu FMI despre sporirea investitiilor in infrastructura

Pogea: Vom discuta cu FMI despre sporirea investitiilor in infrastructura

Autoritatile romane vor discuta in 28 iulie cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) despre evolutia economica a Romaniei, precum si despre sporirea investitiilor in infrastructura pentru stoparea declinului economic, a declarat, vineri, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, potrivit NewsIn.

"Pe data de 28, la finele lunii, vom avea discutii cu FMI si, pe langa problemele care fac obiectul analizelor aferente semestrului I, categoric vom avea si alte propuneri pe care o sa le facem, in legatura cu evolutia economica si in legatura cu sporirea volumului de investitii in infrastructura pentru stoparea declinului economic", a spus Pogea.

El a adaugat ca, in sedinta extraordinara de guvern de vineri nu s-a discutat despre o cerere de suplimentare a fondurilor pentru Romania.


Premierul Emil Boc a declara, tot vineri ca Guvernul nu intentioneaza sa majoreze imprumutul extern al Romaniei, dar spune ca incearca sa convinga institutiile implicate de necesitatea suplimentarii resurselor financiare pentru investitii.


La inceputul saptamanii, Boc spunea ca vrea sa discute cu CE si FMI pentru alocarea unor sume mai mari pentru infrastructura, care sa nu fie luate in calcul la stabilirea deficitului, pentru ca Romania risca sa respecte indicatorii stabiliti cu cele doua institutii, dar sa nu realizeze investitiile propuse.


Guvernul si-a asumat otinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana (CE).


FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,51 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.


Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara pe 2 iulie ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluari, sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din produsul intern brut (PIB).


Comisarul pentru economie si afaceri monetare, Joaquin Almunia, declara marti ca EcoFin a deschis procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei, recomandand Bucurestiului sa indeplineasca angajamentele politice asumate prin acordul semnat cu CE si FMI.


Tot marti, Consiliul ministrilor de finante din UE a stabilit data de 7 ianuarie 2010 ca termen limita pana la care Romania, Letonia, Lituania, Malta si Polonia trebuie sa ia masuri de corectare a deficitelor bugetare, in cadrul procedurii de deficit excesiv.


 


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1708 ori