Pogea: Un acord cu UE sau FMI, greu de evitat

Marti, 24 Februarie 2009, ora 16:30
1779 citiri
Pogea: Un acord cu UE sau FMI, greu de evitat

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a spus ca un acord de protectie cu UE/FMI ar putea fi greu de evitat, in cadrul celor mai puternice declaratii de pana acum cu privire la posibilitatea ca Romania sa ceara bani de la FMI pentru a-si sprijini economia, scrie Reuters.

Acordul ar putea contribui la temperarea agitatiei jucatorilor de pe piata si evita o posibila criza financiara generata de dependenta ridicata a Romaniei de numerarul din strainatate.

"Asa ceva ar putea fi evitat daca am sti, de exemplu, ca starea sectorului companiilor sau situatia economiei si din Uniunea Europeana (UE) nu se va inrautati", a declarat Pogea, in cadrul unui interviu acordat Reuters, intrebat daca un acord Fondul Monetar International (FMI)/UE ar putea fi evitat.

"Dar, fiind exista prea multe incertitudini, un gram de precautie valoreaza cat un kilogram de reparatii. Nimic nu este prea scump pentru stabilitatea financiara a tarii. Luam in considerare cel putin doua optiuni", a spus ministrul roman de finante.

Intrebat daca Romania ar trebui sa obtina finantare externa chiar daca s-ar putea sa nu aiba nevoie de ea, Pogea a raspuns afirmativ, fara sa detalieze. Multi economisti cred ca Romania este urmatoarea la rand sa ceara ajutor de la UE/FMI, in cadrul unor tranzactii asemanatoare cu cele incheiate anul trecut de Ungaria si Letonia, in contextul in care face eforturi sa contrabalanseze deficitul de cont curent.

Guvernul si banca centrala au discutat in ultimele zile despre cuantumul posibil al unui acord, dupa ce Pogea declarase la inceputul lunii ca Romania are nevoie de 6-10 miliarde euro in finantare externa.

Unii dintre politicieni au spus ca Romania ar putea incerca sa obtina bani doar de la Uniunea Europeana (UE), sperand sa evite un ajutor de la FMI, care ar putea fi acordat cu conditii mai stricte, iar premierul Emil Boc a spus ca o decizie referitoare la o posibila implicare a FMI va fi luata luna aceasta.

"Guvernul, dupa consultari cu banca centrala, va opta pentru un pachet cu o structura optima in ceea ce priveste acoperirea deficitul public si balantei externe de plati", a spus Pogea. "Este bine sa avem o umbrela, sa readucem increderea in sistem", a adaugat ministrul roman de finante, in interviul acordat Reuters.

Ingrijorarile jucatorilor de pe piata despre capacitatea Romaniei de a finanta deficitul comercial si cheltuielile curente au depreciat leul la niveluri record fata de euro si au taiat 80% din valoarea pietei de capital, de la inceputul lui 2007.

Investitorii se tem ca fara investitii straine si numerar suficient care sa alimenteze bancile straine din Romania pentru a finanta creditarea, tara se confrunta cu riscul de a ramane fara bani ca sa plateasca datoriile si sa mentina functionarea economiei.

Pogea, insa, a incercat sa asigure jucatorii de pe piata ca liniile de credite de la principalele banci din Romania sunt mentinute, incercand sa tempereze temerile ca actionarii straini ai bancilor nu dau numerar subsidiarelor lor.

Ministrul finantelor a mai spus, totodata, ca este hotarat sa atinga tinta privind reducerea deficitului bugetar la 2% din produsul intern brut (PIB), de la 5% anul trecut, chiar daca Romania se va confrunta cu o incetinire peste asteptari a cresterii economice, mai scrie Reuters.

"Daca ne vom confrunta cu dificultati in ceea ce priveste relansarea cresterii economice, iar veniturile nu vor fi la nivelul asteptarilor noastre, ne vom ajusta cheltuielile pe bunuri, servicii si personal, pentru a pastra un buget echilibrat", a spus ministrul roman de finante. Pogea a reiterat, totodata, data de 2014 ca tinta pentru adoptarea euro, mentionand ca acest aspect va fi inclus in raportul de convergenta pentru Comisia Europeana (CE).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#acord, #contract, #economie, #fmi, #pogea, #ue , #stiri FMI