Pogea: Romania ar putea primi a treia transa din imprumutul de la FMI in luna ianuarie

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 12:15
1505 citiri
Pogea: Romania ar putea primi a treia transa din imprumutul de la FMI in luna ianuarie

Romania va indeplini conditiile acordului convenit cu Fondul Monetar International (FMI) si ar putea primi a treia transa de la FMI in luna ianuarie, a declarat luni ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, dupa o prima intalnire a expertilor misiunii Fondului cu autoritatile de la Bucuresti, relateaza NewsIn.

Intrebat daca Romania ar putea primi urmatoarea transa in luna ianuarie, el a raspuns "Da".

"Nu ma indoiesc ca vom indeplini aceste conditionalitati.

In primul rand discutam cu expertii tehnici ai FMI si cei ai Comisiei Europene, avem consultari pe marginea bugetului pe anul 2010.

Speram sa cadem de comun acord asupra unor cifre mari, respectiv asupra proiectiei veniturilor si cheltuielilor in vederea indeplinirii angajamentelor pe care le avem", a afirmat Pogea.

Delegatia FMI condusa de reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, s-a intalnit luni cu secretarii de stat din Ministerul Finantelor, iar la aceasta ora au loc discutii tehnice la nivel de experti intre reprezentantii Fondului si cei ai MFP.

Ministrul interimar al Finantelor a precizat ca finantarea cheltuielilor statului este asigurata pentru acest an si ca a avut discutii in aceasta dimineata cu secretarul de stat Bogdan Dragoi pentru a stabili "strategia pe trimestrul I, respectiv pentru asigurarea nevoilor de finantare".

O echipa mai mica a FMI a ajuns luni in Romania ca sa participe la discutii cu Finantele pe tema bugetului de stat pe 2010 si sa pregateasca o noua misiune completa de evaluare a Fondului, ce ar putea sosi la Bucuresti in ianuarie, dupa formarea guvernului, a anuntat FMI, intr-un comunicat de presa.

"In perioada 14-16 decembrie, o mica echipa tehnica a Fondului Monetar International si Comisiei Europene va veni in Bucuresti.

Ea va continua munca in legatura cu detaliile tehnice ale bugetului de stat pe 2010, alaturi de experti ai Ministerului Finantelor Publice. Vizita tehnica face parte din programul de dialog continuu pe care il purtam autoritatile romane", a precizat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

Tonny Lybek a adaugat ca vizita va fi si o etapa pregatitoare pentru o alta misiune a Fondului pentru a finaliza a doua evaluare a acordului de finantare externa al Romaniei.

"Datele misiunii nu au fost inca stabilite. Misiunea de evaluare s-ar putea intoarce in ianuarie, odata ce un nou cabinet va fi format si isi va elabora programul (de guvernare, n.r.)", a mai spus Lybek.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat duminica, pentru NewsIn, ca guvernul incearca sa convinga FMI, in cadrul vizitei ce va avea loc la Bucuresti, sa acorde Romaniei cea de-a treia transa in luna ianuarie "pe baza indeplinirii criteriilor convenite in acord".

"Categoric, avem in vedere acest obiectiv in urma indeplinirii criteriilor convenite cu Fondul. Vom discuta dupa ce vin ei la Bucuresti", a afirmat Pogea.

Ultima misiune a FMI in Romania, de la inceputul lunii noiembrie, a plecat fara o decizie clara, in conditiile instabilitatii politice, institutia asteptand formarea unui nou guvern la Bucuresti pentru a trimite o noua misiune, in urma careia sa poata decide acordarea celei de-a treia transe, in valoare de 1,5 miliarde euro.

Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria declara pe 19 noiembrie ca, "in cazul in care criza politica se prelungeste si finalizarea celei de-a doua evaluari a FMI se amana pentru luna ianuarie", este posibil ca transele a III-a si a IV-a sa fie livrate impreuna in luna martie.

FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro.

A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la data formarii unui nou guvern.

Si Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#fmi, #imprumut, #pogea, #transa , #stiri FMI