Pogea: Legea unitara a salarizarii va fi imbunatatita pana la finalul lui septembrie 2010

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 17:01
1735 citiri
Pogea: Legea unitara a salarizarii va fi imbunatatita pana la finalul lui septembrie 2010

Legea salarizarii unitare va fi imbunatatita pe parcursul anului 2010, pana la finalul lunii septembrie, pentru o transparenta mai mare si pentru simplificarea acesteia, a declarat joi ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea, la o zi dupa ce FMI a cerut imbunatatirea legii, informeaza NewsIn.

"Pe parcursul lui 2010, asa cum am si prezentat in corpul legii, vom simplifica procedurile, iar legea salarizarii unitare va avea mai multa transparenta. Vom lucra cu Ministerul Muncii pentru simplificarea legii si vrem ca pana la sfarsitul lui septembrie 2010 sa finalizam imbunatatirile", a spus Pogea.

Pogea a mentionat, de asemenea, ca Parlamentul va trebui sa aprobe in primul trimestru din 2010 Legea responsabilitatii fiscale, care va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an.

"Sper ca legea sa intre in vigoare din 2011 si va stabili limitele cheltuielilor, mai putine rectificari bugetare si va infiinta o comisie fiscala independenta. Comisia Nationala de Prognoza (CNP, n.r.) ne va sprijini in elaborarea legii", a mai spus ministrul finantelor publice.

Reprezentantul FMI in Romania, Tonny Lybek, a spus miercuri ca Fondul va solicita guvernului imbunatatirea legii unitare a salarizarii in sistemul bugetar, care trebuie sa devina mai transparenta si mai usor de implementat, iar eliberarea urmatoarelor transe din imprumut depinde de raspunsul autoritatilor.

"Este un pas in directia potrivita, dar nu este niciun secret ca institutiile financiare internationale simt ca exista loc pentru imbunatatiri. (...) Am vrea o lege a salarizarii simple, care sa fie usor de implementat, dar care sa poate sa fie modificata, mai transparenta", a spus miercuri Lybek.

El a precizat ca reprezentantii FMI vor discuta cu autoritatile romane in cadrul urmatoarei intalniri pe tema imbunatatirii legii unitare a salarizarii.

In acelasi timp, Lybek a mentionat ca biroul din Romania al FMI va analiza impactul legii asupra bugetului de stat si va face recomandari board-ului FMI, care va lua, insa, decizia finala "daca va continua sau nu acordul".

"Doar daca vor raspunde pozitiv acestor revizuiri vor fi eliberate si celelalte transe", a mai spus reprezentantul Fondului.

Guvernul si-a asumat saptamana trecuta raspunderea pe Legea salarizarii unice, insa PNL si UDMR au depus o motiune de cenzura, criticand prevederile actului normativ.

Motiunea a fost supusa dezbaterii si votului joi, dar a fost respinsa cu 112 voturi pentru si 137 impotriva, in conditiile in care 2 voturi au fost declarate nule. 

#lege, #pogea, #salarizare, #transparenta , #stiri FMI