Pogea: Guvernul va negocia cu FMI un deficit bugetar mai mare

Joi, 06 August 2009, ora 09:07
913 citiri
Pogea: Guvernul va negocia cu FMI un deficit bugetar mai mare

Guvernul va negocia cu reprezentantii FMI majorarea deficitului bugetar, chiar si la 7% din PIB, a spus miercuri ministrul de finante, Gheorghe Pogea, si a adaugat ca are "ferma convingere ca o vor accepta", cu conditia ca executivul sa ia masuri care sa asigure echilibrul bugetar, relateaza NewsIn.

"Vom negocia in perioada urmatoare cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) si ai Fondului Monetar international (FMI) masuri care trebuie sa asigure echilibrul bugetar.

Recesiunea economica mondiala si reflexia a ceea ce se intampla in jurul nostru in regiune conduce la contratie economica care poate duce la 8-8,5% (in 2009 n.r.), iar efectul primului impact este scaderea veniturilor publice.

Ca atare, vom discuta despre o majorare a deficitului (bugetar n.r.) cu FMI si eu am ferma convingere ca o vor accepta, dar trebuie in acelasi timp sa luam masuri care sa asigure echilibrul bugetar", a spus Pogea la finalul sedintei de guvern.

Intrebat ulterior care este nivelul de deficit luat in calcul la negocierile cu FMI, Pogea a raspuns ca "poate fi chiar de 7% din PIB".



Potrivit negocierilor anterioare, Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, declara saptamana trecuta ca va negocia cu FMI un deficit bugetar cel putin egal cu scaderea veniturilor din economie, precizand ca "nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scazut cu 5,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut si reflecta efectele crizei financiare si economice asupra capitalului privat in mod special".

#pogea, #guvern, #deficit, #bugetar, #FMI , #stiri FMI