Pogea: Deficitul bugetar s-a adancit la 4,4% din PIB

Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 10:07
864 citiri

Deficitul bugetar dupa primele opt luni ale acestui an este estimat la aproximativ 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat marti seara, pentru NewsIn, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Dupa primele sapte luni, deficitul bugetului general consolidat ajunsese la 17,6 miliarde lei (4,2 miliarde euro), sau 3,5% din Produsul Intern Brut revizuit, dupa ce cheltuielile au sporit cu 7,4%, la 109,8 miliarde lei, iar veniturile au scazut cu 6,9%,  la 92,2 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB, fata de plafonul de 4,6% din PIB fixat initial, in conditiile inrautatirii semnificative a prognozelor macroeconomice.

In prezent, Guvernul ia in calcul o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 531,3 miliarde lei - la o scadere a PIB de 4% - prevazut anterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bugetar, #deficit, #pib, #pogea, #tinta, #valoare , #stiri FMI