Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pogea confirma deficitul de 4,6% in 2009

Pogea confirma deficitul de 4,6% in 2009

Guvernul a revizuit in scadere estimarea produsului intern brut (PIB) pentru anul 2009, la 531 miliarde lei, deficitul bugetar estimat pentru acest an fiind de 4,6% din PIB, ceea ce implica reducerea cheltuielilor cu 0,85% din PIB si cresterea veniturilor cu 0,25% din PIB, a spus, miercuri, Pogea.

"Prognoza pentru 2009, pe care am agreat-o cu FMI, este pe un deficit (bugetar n.r.) de 4,6% din PIB, dar PIB rectificat la o valoare de 531 de miliarde (lei n.r.). Deci 4,6% vom avea deficit in prognoza noastra pentru 2009", a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, la sfarsitul sedintei de guvern.

Ministrul Finantelor a declarat ca trebuie redus deficitul bugetar cu 1,1 puncte procentuale pana la nivelul de 4,6% din PIB.

"Deci 4,6% va fi nivelul deficitului bugetului general consolidat, fata de un scenariu de baza de 5,7%, scenariu care ia in considerare scaderea economica in 2009", a explicat Pogea si a adaugat ca "ajustarea" de 1,1% din PIB presupune reducerea cheltuielilor bugetare primare cu 0,85% din PIB si majorarea veniturilor cu 0,25% din PIB.

Potrivit lui Pogea, pentru aplicarea ajustarii de 1,1% din PIB, in 2009 vor fi reduse suplimentar cheltuielile cu bunurile si serviciile, cu autoturismele si echipamentele de birou.

Pentru 2010, Guvernul are in vedere un deficit al bugetului general consolidat de circa 3,7% PIB, iar pentru 2011 - sub pragul de 3% din PIB.

In ceea ce priveste veniturile suplimentare de 0,25% din PIB, Guvernul are in vedere imbunatatirea administrarii fiscale, precum si alte masuri care vor fi discutate cu patronatele si sindicatele.

"O sa ma intrebati pe cat a fost facuta cresterea economica. Am avut discutii cu FMI si, in luna aprilie, cand se va face ultima previziune pentru toata Europa, Romania va avea cu exactitate aceasta cifra. Cert este ca am avut in vedere o descrestere a economiei pentru anul 2009", a spus el.

Potrivit intelegerii cu FMI, toate veniturile bugetare suplimentare vor merge jumatate catre investitii si jumatate catre ajustarea deficitului bugetar.

Pogea a mai spus ca Executivul va monitoriza companiile de stat, pentru reducerea pierderilor.

"Companiilor de stat nu li se va permite sa mai acumuleze noi arierate si trebuie sa se restructureze pentru a-si creste performanta economica", a spus el.

Deficitul bugetar estimat de CE pentru acest an in cazul Romaniei este de 5,1% din PIB, comparativ cu 5,3% din PIB anul trecut, potrivit standardelor de contabilitate europene (ESA 95), care sunt diferite de cele romanesti. Dupa standardele romanesti, estimarea pentru deficitul bugetar pe 2009 este de 4,6% din PIB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1619 ori