Pogea catre liberali: Dumneavoastra ati irosit, noi platim

Marti, 16 Iunie 2009, ora 08:58
1054 citiri
Pogea catre liberali: Dumneavoastra ati irosit, noi platim

Ministrul de Finante Gheorghe Pogea a afirmat, in cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor pe motiunea simpla a PNL, ca acordul cu FMI a fost impus de deciziile economice eronate ale Guvernului precedent si ca semnatarii au utilizat un limbaj nepotrivit fata de o institutie internationala, precizeaza NewsIn.

In fata acuzatiilor aduse de PNL si UDMR politicii fiscale a Guvernului Boc, indeosebi incheierii acordului cu Fondul Monetar International, ministrul de Finante a argumentat ca s-a recurs la finantare externa din cauza deciziilor eronate pe care le-ar fi luat Guvernul Tariceanu.

"La titlul motiunii as schimba un singur cuvant: Dumneavoastra ati irosit, noi platim. Spuneti-ne adevarul", s-a adresat Pogea parlamentarilor opozitiei in sedinta de luni seara a Camerei Deputatilor in care se dezbate documentul.

Gheorghe Pogea a apreciat ca precedenta guvernare a dus Romania in categoria tarilor cu inflatie si deficit de cont curent mari, tari afectate cel mai serios de criza economica internationala.

Ministrul a sustinut ca semnalele privind impactul crizei financiare internationale si perspectivele in scadere ale ratingului de tara ale Romaniei estimate de agentiile de rating in 2008 au fost ignorate de guvernarea liberala, iar deficitul bugetar a fost amplificat prin repetate rectificari.

"In trimestrul IV al anului 2008 deficitul a crescut cu 4,5 miliarde de euro, cea mai neagra perioada a finantelor romanesti din ultimii 20 de ani. Ati angajat credite pe termen scurt, cu dobanzi mari, pe care a trebuit sa le platesca urmatorul guvern", le-a spus Pogea liberalilor.

In ceea ce priveste acuza ca Executivul a dat dovada de lipsa de transparenta atunci cand a incheiat acordul cu Fondul, Pogea a amintit o serie de cerinte ale Fondului pentru acordarea creditului, cum ar fi consolidarea pilonului 2 de pensii, reducerea cheltuielilor bugetare, unificarea grilei de salarizare si reducerea sporurilor, care au fost publice inaintea publicarii textului acordului.

"Au fost cumva aceste lucruri pe care le-ati aflat astazi pe site-ul FMI necunoscute?", a intrebat retoric Pogea.

In plus, Pogea le-a cerut initiatorilor sa-si tempereze limbajul folosit referitor la FMI si la tarile care au apelat la sprijinul Fondului.

"Am primit sprijin extern, PNL intelege ca Romania este aservita FMI. Moneda este sustinuta de Fond, liberalii inteleg ca este sub stapanire straina (...) Nu se cade sa te adresezi cu un asemenea limbaj unei institutii internationale si tarilor care platesc cotizatii la Fond. Prezint scuzele mele tuturor celor vizati pentru limbajul motiunii", a conchis ministrul de Finante.

#pogea, #liberali, #plata , #stiri FMI