Pogea: Bugetul pe 2010 va fi construit cu un deficit de 5,9% din PIB

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 15:41
1061 citiri
Pogea: Bugetul pe 2010 va fi construit cu un deficit de 5,9% din PIB

Guvernul isi propune sa coboare deficitul bugetar la 5,9% din PIB in 2010, iar in prezent Ministerul Finantelor Publice asteapta propunerile privind bugetul de cheltuieli de la celelalte ministere, a declarat joi ministrul de resort, Gheorghe Pogea, citat de NewsIn.

"Am propus un deficit bugetar de 5,9% (din PIB, n.r.) si acum asteptam propunerile ministerelor pentru bugetele de cheltuieli", a afirmat Pogea. El a adaugat ca in prezent Ministerul Finantelor lucreaza la elaborarea procesului de descentralizare, precum si la prezentarea bugetelor locale in bugetul de stat consolidat prin 2 sectiuni: Functionare si Dezvoltare, "care sa prezinte sursele pentru fiecare unitate administrativa".

De asemenea, guvernul va prezenta o varianta a bugetului de stat multianual pentru 2010, a precizat Pogea. In 11 august, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca, pentru 2010, Fondul Monetar International (FMI) se asteapta la o reducere a deficitului public sub 6% din PIB.

Pentru 2009, reprezentantii FMI au agreat impreuna cu autoritatile romane o tinta de deficit public de 7,3% din PIB, in conditiile unei scaderi a economiei cu 8-8,5%. Franks a atras atentia ca urmatoarele transe din imprumutul extern al Romaniei ar putea fi periclitate, daca deficitul bugetar de la sfarsitul acestui an nu va fi mentinut in limita stabilita pentru finalul acestui an.

Pentru 2010, oficialii FMI au precizat ca se asteapta la o crestere a economiei romanesti de 0,5-1%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, # deficit, # Pogea, # FMI, # imprumut , #stiri FMI