Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Poate fi salvata zona euro?

Poate fi salvata zona euro?

Dupa ce Uniunea Europeana si Fondul International Monetar au fost de acord cu acordarea unei sume de 67,5 milioane de euro pentru salvarea sistemului bancar din Irlanda, se poate vorbi, oare, de un sfarsit al crizei datoriilor din zona euro? 

Din pacate, nu. De fapt, de abia s-a ajuns la mijlocul sau, este de parere economistul Kenneth Rogoff, fost economist sef al Fondului Monetar International.

O crestere puternica ar putea rezolva toate problemele europene legate de datorii.

Insa un asemenea scenariu este aproape imposibil, finalul mult mai previzibil fiind stergerea a datoriilor, cum s-a intamplat in America Latina in anii 1980.

De exemplu, inca nu s-a terminat perioada pachetelor de sprijin financiar, Portugalia aflandu-se urmatoarea pe lista. Cu o rata de crestere anuala de sub 1 la suta in ultimul deceniu si cea mai complicata piata a muncii din Europa, este greu de vazut cum Portugalia ar putea sa scape de datoriile imense.

Portughezii sustin ca situatia lor nu este atat de tragica precum cea a Greciei, care se afla in terapie intensiva deja. Insa, fara un program de iesire din recesiune si de reluare a cresterii economice, Portugalia va fi nevoita sa ceara ajutor, mai devreme sau mai tarziu.

Spania este un caz si mai dificil. Guvernul central este solvent, insa guvernele regionale si municipalitatile nu mai pot tine sub control datoriile.

Intrebarea este daca guvernul central va fi "pacalit", asemenea celui irlandez, sa preia datoriile celor locale. Alegerea nu este atat de simpla, avand in vedere ca statul nu poate lasa principalii jucatori din economie sa dea faliment.

Insa pachetele de sprijin pentru Portugalia si Spania nu reprezinta ultima faza a crizei, crede fostul economist sef al FMI.

In cele din urma, toate tarile cu datorii din zona euro vor avea nevoie de o restructurare a datoriilor publice sau private.

De altfel, chiar si imprumuturile din partea UE si FMI vor trebui, pana la urma, platite, ele ajutand tarile carora le sunt acordate doar pe termen mediu.

Vezi stirea intreaga pe ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1202 ori