Poate China sa salveze economia mondiala?

Marti, 04 August 2009, ora 09:42
1679 citiri
Poate China sa salveze economia mondiala?

In timp ce Statele Unite, Japonia si Europa s-au adancit in cea mai grava recesiune din ultimii 30 de ani, China a aratat o forta de a reveni pe care putini i-ar fi ghicit-o acum cateva luni.

Desi prabusirea exporturilor a diminuat semnificativ cresterea, pe fondul programului de sprijin financiar in valoare de 586 de miliarde de dolari - aproximativ 13% din produsul intern brut - pe o perioada de trei ani, China a reusit sa iasa din criza.

In al doilea trimestru, economia s-a majorat cu 7,9 procente, iar, pana la sfarsitul anului, analistii estimeaza o crestere de 8%.

Chinezii au continuat sa cheltuie bani intr-un ritm sustinut, iar astfel s-a stimulat si productia locala.

In luna aprilie, vanzarile de automobile au atins un nivel record, datorita primelor de casare oferite pentru masinile de mici dimensiuni.

Pe intreg anul, vanzarile le vor depasi pe cele din Statele Unite.

De asemenea, vanzarile retail, in general, se vor majora cu 16 procente in acest an.

Statele Unite, pana acum lider incontestabil al economiei mondiale, se regasesc in mijlocul unei schimbari majore in politica economica, de la o forma de capitalism foarte liberal la un control guvernamental mai accentuat.

Nimeni nu poate spune cu siguranta daca este o miscare inteleapta, iscandu-se dezbateri aprinse pe aceasta tema.

In China, insa, nu exista indoieli. Guvernul a reactionat foarte prompt la criza, iar economia a raspuns corespunzator.

Datorita acestui lucru, pentru corporatiile internationale, China nu mai reprezinta viitorul, ci prezentul.

Din cele mai mari zece economii la nivel mondial, doar cea chineza este in crestere si ar putea depasi Japonia, in curand, devenind cea de-a doua economie, dupa SUA.

Bursa din Shanghai a crescut cu 80 de procente, in acest an, cel mai bun rezultat dintre toate pietele majore.

Tarile care depind de exportul materiilor prime, precum Australia si Brazilia, au beneficiat foarte mult, in ultimele sase luni, de pe urma majorarii cererii venite din partea Chinei, lucru ce a condus la o crestere a preturilor acestora.

Per total, Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca, in 2008, 2009 si 2010, China va reprezenta, intr-un mod uimitor, aproape trei sferturi din cresterea economica mondiala.

Chinezii ies in evidenta

Redresarea imediata a Chinei si cresterea sa economica i-au facut pe multi sa sugereze faptul ca institutiile globale, precum G8, grupul celor mai dezvoltate tari din lume (Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia si Rusia), au devenit invechite.

Singurul dialog care mai conteaza este intre "G2", adica Statele Unite si China.

Insusi presedintele american, Barack Obama, a parut sa recunoasca acest lucru, intr-un discurs sustinut pe 27 iulie, cand a spus ca dialogul dintre cele doua tari "va defini secolul al 21-lea". In ultimele luni, China a inceput sa se foloseasca de puterea proaspat capatata.

A cerut, si probabil va si primi, drepturi de vot mai importante in cadrul FMI. In iunie, China a fost de acord sa cumpere actiuni de 50 de miliarde de dolari, emise de FMI, pentru a spori capacitatea acestuia de a oferi imprumuturi tarilor aflate in dificultate.

De asemenea, China si-a aratat mult mai deschis ambitiile, dar si ingrijorarea fata de faptul ca SUA detin moneda de referinta la nivel international.

Cu toate acestea, multi economisti, citati de revista Time, cred ca economia Chinei nu este chiar atat de puternica pe cat pare, iar rolul sau drept salvator al economiei globale drept "prematur".

Scepticii sunt ingrijorati de sumele imense de bani pe care Guvernul chinez le injecteaza in economie.

Doar in iunie, banca centrala a facut imprumuturi de 224 de miliarde de dolari, o suma dubla fata de cea din luna precedenta. Multi se tem de asemanarea dintre comportamentul actual al Chinei in domeniul creditarii si imprumuturile masive care au condus la prabusirea sistemului financiar din Statele Unite.

De asemenea, exista semne de intrebare privind destinatia banilor, foarte putini fiind dirijati catre noi afaceri.

Potrivit unor date, domeniile esentiale ale economiei, precum productia, continua sa sufere din cauza cererii scazute de pe pietele internationale.

Pe de alta parte, creditarea creste, in timp ce profiturile companiilor se micsoreaza, sugerand ca exista o criza proprie in China, care va izbucni in momentul terminarii programelor de stimulare a economiei.

Rocada SUA - China?

In ciuda oricaror scenarii, trebuie sa luam in considerare marimea: economia SUA valoreaza 14 trilioane de dolari, a Chinei doar 4,4 trilioane de dolari.

SUA au reprezentant 21% din PIB-ul mondial, in 2008, in timp ce China numai 6,4%.

In statul din Asia, consumul reprezenta doar 40% din PIB, iar in America peste 70%, inainte de inceperea crizei.

Desi China poate ajuta mult, ramane, totusi, o tara relativ saraca, venitul pe cap de locuitor fiind de 6.000 de dolari pe an, comparativ cu 39.000 de dolari/an, in Statele Unite, si 33.400 de dolari/an in Uniunea Europeana.

Avand in vedere propriile probleme - poluarea masiva, migrarea populatiei din zona rurala la orase, instabilitatea economica si politica - China nu va dori decat sa se salveze pe sine.

Insa rezistenta economiei chineze nu este un miraj. Daca va trece cu bine prin criza, asa cum pare a fi cazul, modelul sau economic va fi extrem de interesant pentru restul tarilor.

Astfel, desi China nu este inca lider mondial, are mari sanse sa devina unul. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, # FMI, # China, # capitalism , #stiri FMI