Planul anticriza al Guvernului, in criza

Duminica, 03 Mai 2009, ora 01:06
2562 citiri
Planul anticriza al Guvernului, in criza

Pana nu demult, investitiile guvernamentale reprezentau una dintre masurile pe care oficialii de la Palatul Victoria o aclamau ca fiind cheia iesirii din criza. Chiar planul anticriza elaborat de Guvern trasa drept prioritate investirea banilor publici, adica alocarea fondurilor catre economie (constructii, infrastructura etc.), nu catre cheltuieli precum majorarea de salarii sau de pensii.

Acum, se pare ca lucrurile au luat o noua intorsatura, pentru ca investitiile vor fi sacrificate in vederea atingerii tintelor bugetare stabilite cu FMI.

Investitii mai mici cu 9 miliarde de euro

"Exista marja pentru ajustare intr-un domeniu in care e usor, dar nu e sanatos economic: reducerea unora dintre cheltuielile de capital", a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finantelor, citat de Reuters.

Dupa rectificarea bugetara de la jumatatea lui aprilie, Guvernul a redus usor cheltuielile pentru investitii la 38 miliarde lei (9 miliarde euro) in acest an, sau aproximativ 7% din Produsul Intern Brut (PIB), nivelul fiind mentinut ridicat pentru a compensa scaderea investitiilor private.

Cheltuielile de capital sunt cele destinate cumpararii de utilaje, echipamente si alte bunuri care participa, de regula, la crearea de plusvaloare in intreprinderi. Acestea sunt investitiile pe care Guvernul are in vedere sa le reduca, dupa cum reiese din declaratiile citate mai sus.

#guvern, # criza, # boc , #stiri FMI