PIB-ul scade, pe fondul evolutiei agriculturii si industriei

Marti, 09 Iunie 2009, ora 10:41
1679 citiri
PIB-ul scade, pe fondul evolutiei agriculturii si industriei

Economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru din 2009, comparativ cu perioada similara a anului trecut, mai putin fata de estimarea anterioara, de 6,4%, declinul fiind determinat de scaderi mai accentuate in agricultura si industrie, potrivit datelor publicate marti de INS.

In termeni nominali, Produsul Intern Brut (PIB) a fost de 96,52 miliarde de lei in primul trimestru, in scadere in termeni reali cu 6,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), declinul a fost cauzat de reduceri importante ale volumului de activitate inregistrate in agricultura, silvicultura si piscicultura (-10,9%), industrie (-11,1%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-7,6%) si activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-3,8%).

De asemenea, volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a redus, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere de 9,4%.

Constructiile si alte activitati de servicii si-au marit volumul de activitate cu 4,7%, respectiv cu 3,1%. Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cererea interna a scazut in primul trimestru cu 13,7%, comparativ cu acelasi trimestru din anul trecut, in principal pe seama reducerii cu 9,1% a consumului final total.

Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a diminuat cu 12,3%, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-16%) si al serviciilor prestate populatiei (-5,4%).

Formarea bruta de capital fix s-a redus usor, comparativ cu primul trimestru din 2008, inregistrand o scadere de 0,3%.

Un efect pozitiv a fost imbunatatirea semnificativa a exportului net ca urmare a scaderii mai mari inregistrata de volumul importurilor (-31,4%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (-19,6%).

INS a revizuit totodata si datele PIB ajustate sezonier, astfel ca PIB in primul trimestru fata de trimestrul patru al anului trecut a scazut cu 4,6% in termeni ajustati, fata de estimarea initiala de 2,6%.

In termen nominali, pentru primele trei luni din acest an a fost calculat un PIB ajustat sezonier de 128,727 miliarde de lei in preturi curente.

Scaderea a fost determinata de reduceri ale volumului de activitate inregistrate in agricultura, silvicultura si piscicultura (-7,6%), industrie (-1,4%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-3,7%) si constructii (-0,3%).

Impozitele nete pe produs au inregistrat o scadere de 2,1%. Activitatile financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi si alte activitati de servicii si-au marit usor volumul de activitate cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.

Din punct al utilizarii PIB, in trimestrul unu, toate componentele, cu exceptia cheltuielii pentru consum final al institutiilor fara scop lucrativ in serviciul gospodariilor populatiei, si-au diminuat volumul de activitate comparativ cu trimestrul IV din anul 2008.

Consumul final total s-a redus cu 1,6%, in principal pe seama reducerii cheltuielii pentru consum final individual al administratiilor publice (-7,3%) si a consumului final colectiv efectiv al administratiilor publice (-14,7%).

Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a diminuat cu numai 0,5%. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere semnificativa, comparativ cu trimestrul IV din anul 2008, cu 7,1%.

Un efect pozitiv asupra exportului net l-a avut reducerea volumului exporturilor de bunuri si servicii (-8,1%) intr-o masura semnificativ mai mica fata de cea a volumului importurilor de bunuri si servicii (-14,3%).

Dupa doua trimestre de scadere consecutiva a PIB in termeni ajustati, economia a intrat in recesiune tehnica. Reprezentantul Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat recent pentru MEDIAFAX ca evolutia economiei Romaniei va depinde in urmatoarele trimestre de politicile interne, dar si de contextul global, insa cresterea economica va intra in teritoriu pozitiv "numai" in al doilea semestru din 2010.

Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anticipeaza o reducere a PIB in termeni reali de 4%, prognozele fiind similare cu cele ale FMI si ale Comisiei Europene. FMI anticipeaza o contractie a economiei de 4,1% in acest an, in timp ce prognoza Comisiei Europene este de -4%.

Pentru 2010, atat FMI, cat si Comisia Europeana anticipeaza ca economia va stagna, CNP anticipand o crestere de 0,1%. Pe de alta parte, FMI anticipeaza ca economia isi va reveni in 2011, cand cresterea este estimata la 5%, sustinuta de revenirea cererii interne.

 

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#agricultura, #economie, #industrie, #pib, #scadere , #stiri FMI