Perspectivele Chinei sunt optimiste

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 11:29
1108 citiri
Perspectivele Chinei sunt optimiste

Perspectiva economica a Chinei este optimista, insa a doua mare economie a lumii trebuie sa continue sa combata inflatia si sa fie pregatita sa actioneze in cazul oricarui soc extern, a declarat guvernatorul bancii centrale de la Beijing, Zhou Xiaochuan, citat de Reuters. 

Seful Bancii Populare a Chinei a afirmat ca statul trebuie sa mentina o atitudine flexibila in privinta politicilor economice.

Declaratia sugereaza ca Beijingul ar putea lua in calcul noi masuri de stimulare a economiei, noteaza Reuters, citat de Mediafax.

"Inflatia ridicata ramane principala problema. Masuri mai flexibile vor fi luate ca raspuns la schimbarile impredictibile ale mediului economic si financiar global.

Vor fi facute eforturi de reducere a inflatiei pe termen scurt fara perturbari majore ale cresterii economice, facilitand in acelasi timp transformarea trendului de crestere pe termen mediu si lung", a afirmat Zhou.

Importanta Chinei ca motor al cresterii economice globale a fost subliniata saptamana trecuta, la intalnirile G20 si FMI.

Lideri politici si financiari au cerut Chinei si altor pietele emergente importante sa stimuleze consumul intern pentru a mentine cresterea economica globala pe fondul crizei din Europa si perspectivelor economice pesimiste ale SUA.

Zhou a declarat anterior, joi, ca marile economii emergente trebuie sa gaseasca metode de a creste cererea interna.

Cu rezerve valutare de 3.200 miliarde de dolari, Beijingul are de unde sa cheltuiasca mai mult, insa trebuie sa evite efecte secundare precum cresterea inflatiei si suprainvestitia in unele proiecte.

Oficiali ai Fondului Monetar International au afirmat sambata ca Beijingul ar avea mai mult de castigat daca orice noi masuri de stimulare economica ar fi tintite catre consumaotri, nu catre investitii sau credit bancar. 

#china, # perspectiva economica a chinei, # china inflatie , #stiri FMI