Patronii si sindicalistii la unison: E bine, dar nu dati cu banii-n balarii!

Vineri, 07 August 2009, ora 09:05
1250 citiri
Patronii si sindicalistii la unison: E bine, dar nu dati cu banii-n balarii!

Aflate in mod traditional pe pozitii antagonice, patronatele si sindicatele se pun de aceasta data de acord: Guvernul are nevoie de banii FMI pentru a nu mai lua toti banii bancilor, insa nu trebuie sa-i cheltuiasca doar pe salarii, informeaza Cotidianul.

Posibilitatea ca acele doua miliarde ale Fondului Monetar International sa intre direct in bugetul de stat pare sa multumeasca atat angajtorii, cat si angajatii din mediul privat.

Pe scurt, argumentul adus in favoarea unei astfel de decizii ar fi acela ca, avand deficitul acoperit, statul ar ridica monopolul asupra pietei bancare lasand astfel loc firmelor pentru a lua imprumuturi.

"Guvernul monopolizeaza practic in acest moment piata imprumuturilor bancare. Bancile nu mai au bani si pentru firme pentru ca imprumuta statul.

Daca ar beneficia de banii FMI, Guvernul nu ar mai avea de ce sa se imprumute", crede Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa.

"Aceasta varianta are si avantaje, si dezavantaje. Avantajul major este acela ca, daca ar dispune de banii FMI, statul nu ar mai avea nevoie sa se imprumute la banci lasand loc firmelor pentru a lua credite", ne-a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Mentionam ca de la inceputul anului pana in prezent valoarea imprumuturilor luate de stat de la bancile locale a crescut de peste trei ori.

Nici unul dintre cei doi nu crede ca, in situatia in care banii nu mai intra la Banca Nationala, aceasta ar inceta sa mai reduca rezervele minime impuse bancilor si sa creeze lichiditate in piata.

#buget, #FMI, #imprumuturi bancare, #rezerve minime, #guvern , #stiri FMI