Patronatele: Romania risca si in 2010 o scadere a economiei

Marti, 04 Mai 2010, ora 15:47
1675 citiri
Patronatele: Romania risca si in 2010 o scadere a economiei

Estimarea FMI cu privire la cresterea economica in 2011, care indica un avans de 5,1%, cel mai mare din Uniunea Europeana, ar putea sa nu fie atinsa daca Romania va inregistra si in acest an o scadere a economiei, potrivit reprezentantilor Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), transmite Mediafax.

"Sub mesajul FMI transmis patronatelor la intalnirea de saptamana trecuta ca in cel mai optimist scenariu pentru acest an este crestere economica zero se ascunde ca Romania va avea tot scadere economica in 2010. Nu stim exact cu cat, 1%-2%.

Este neuzual pentru FMI sa revina de doua ori asupra previziunilor. Suntem foarte curiosi daca si prognoza FMI care indica ca Romania va avea cea mai mare crestere economica din UE in 2011, de 5,1% se va mentine", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon.

Fondul a redus, acum doua saptamani, estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an de la proiectia anterioara de 1,3% la 0,8%, dar pentru 2011 anticipeaza un avans al PIB de 5,1%, cel mai mare din Uniunea Europeana.

Delegatia FMI s-a intalnit saptamana trecuta, in cadrul vizitei de evaluare a acordului cu Romania, cu reprezentantii patronatelor, care au declarat la finalul discutiilor ca Fondul ar putea revizui in jos, din nou, prognoza privind cresterea economica a Romaniei din acest an, de la 0,8%, scenariul optimist fiind un avans zero.

"Fondul este inflexibil in ceea ce priveste deficitul, inflatia si cu alte prevederi din acordul cu Romania. Probabil ca vor accepta doar cresterea arieratelor.

FMI a spus la intalnirea cu patronatele ca Guvernul ori scade cheltuielile bugetare sau creste taxele", a adaugat Agathon.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, luni, ca una dintre analizele discutate cu echipa FMI prezenta la Bucuresti indica scaderea economiei si in acest an, precizand insa ca nu a fost inca stabilita o estimare finala.

Pe de alta parte, el a afirmat ca acordul cu FMI este singurul program anticriza al Romaniei, iar Guvernul trebuie sa respecte prevederile intelegerii, in special prin reducerea cheltuielilor bugetare.

"Mediul de afaceri nu poate accepta majorarea taxelor, pentru ca va duce la cresterea somajului, la inchideri de firme si nu neaparat IMM-uri, cu companii mari. Avem o economie suprafiscalizata, iar impozitarea averilor mari nu va rezolva problemele Romaniei.

Marile averi oricum sunt ascunse, nu sunt la vedere", a spus Agathon.

O misiune a FMI se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie - 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by incheiat intre Romania si institutia financiara internationala.

Agathon a aratat ca ACPR sustine promovarea unei legi in domeniul parteneriatului public privat, care ar rezolva problema fondurilor necesare pentru investitii in economie.

"A fost o initiativa a Ancai Boagiu si a unui alt deputat PDL cu privire la un astfel de act normativ. Intre timp, prin propunerile de modificare ale legii achizitiilor publice, au fost introduse cateva amendamente care se spune ca ar defini cadrul parteneriatului public privat.

Vrem ca legea parteneriatului public privat sa nu fie pentru buticuri, ci pentru marile investitii, de aceea nu cred ca acest aspect trebuie expediat cu amendamente intr-o lege", a adaugat reprezentantul ACPR.

In opinia sa, Romania are nevoie de o lege clara in domeniu, care sa fie inteleasa de orice investitor din orice tara, si care sa disponibilizeze fonduri de investitii private. ACPR cuprinde noua confederatii patronale si cinci asociatii de afaceri.

O misiune a FMI se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie - 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by incheiat intre Romania si institutia financiara internationala.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#estimare, #fmi, #economie, #pib, #ue , #stiri FMI