Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patronatele cer FMI sa se implice in problema retragerilor de bani din Romania

Patronatele cer FMI sa se implice in problema retragerilor de bani din Romania

CONPIROM si UGIR-1903 cer FMI sa se implice in problema retragerilor de fonduri de piata romaneasca de catre sucursalele unor banci straine, astfel incat banii imprumutati de Romania de la institutiile internationale sa fie folositi pentru scopul initial, respectiv relansarea economiei.

"Privim cu ingrijorare la retragerea a circa doua miliarde de euro din Romania de catre sucursalele unor banci straine si solicitam FMI sa se implice in modificarea acestui gen de comportament care aduce numai prejudicii economiei romanesti, conform Mediafax.

Comportamentul bancilor care procedeaza astfel este cu atat mai revoltator cu cat ele au convenit de principiu cu FMI sa nu retraga banii din Romania, un acord fiind semnat in acest sens in primavara acestui an", se arata intr-un comunicat comun al celor doua structuri patronale.


Surse din Banca Nationala a Romaniei (BNR) au declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, ca doua banci straine au retras recent, temporar, capitaluri de doua miliarde de euro din piata romaneasca, in absenta posibilitatilor de a investi in plasamente in valuta cu scadenta pe termen scurt.


"Retragerile masive de fonduri de pe piata romaneasca inseamna ca, de fapt, banii luati cu imprumut de Romania de la institutiile internationale si pentru care contribuabilii vor plati dobanda se intorc in strainatate fara sa produca nicio relansare economica.


Nu intelegem logica acestui demers cata vreme Consiliul de Administratie al BNR a hotarat reducerea rezervelor minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub doi ani de la 30% la 25% tocmai pentru a incuraja creditarea interna", se mai spune in comunicat.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 854 ori
Citeste mai multe despreCONPIROM ugir1903 fmi