Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pachetul de finantare pentru Portugalia va fi aprobat azi

Pachetul de finantare pentru Portugalia va fi aprobat azi

Pachetul de finantare externa de la FMI si UE pentru Portugalia va fi aprobat azi, de catre ministrii de finante din zona euro, care se vor decide si in privinta conditiilor impuse de Finlanda, desi discutiile sunt puse intr-un con de umbra de acuzatiile de tentativa de viol aduse sefului FMI, transmite Reuters, anunta Mediafax.

Dominique Strauss-Kahn, arestat duminica la New York, va fi inlocuit la reuniunea ministrilor europeni de directorul executiv adjunct al FMI Nemat Shafik, potrivit institutiei financiare de la Washington.

Oficialii europeni vor exercita presiuni si asupra Greciei pentru a obtine promisiunea unor noi masuri de austeritate in schimbul aprobarii unui nou imprumut de urgenta.


Un oficial elen a declarat ca arestarea lui Strauss-Kahn ar putea cauza unele intarzieri in programul de bailout al Greciei cu FMI si UE.


Strauss-Kahn ar fi trebuit sa participe luni la reuniunea ministrilor de finante din statele zonei euro si sa se intalneasca cu cancelarul german Angela Merkel.


Portugalia a convenit recent, cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International asupra unui pachet de finantare externa de 78 miliarde euro.


Planul trebuie aprobat in unanimitate de ministrii finantelor din zona euro, insa parlamentul Finlandei a stabilit vineri conditii pentru a aviza programul, impunand Lisabonei sa ceara creditorilor din mediul privat sa-si mentina expunerea pe datoriile portugheze.


Cea de-a doua conditie stabilita de finlandezi este demararea unui program de privatizari in Portugalia, pentru atragerea de fonduri. Oficialitatile europene nu au cerut mentinerea expunerii investitorilor privati in cazul programelor de bailout obtinute anul trecut de Grecia si Irlanda.


"Sunt increzator ca pachetul portughez va fi aprobat luni", a declarat comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Olli Rehn, adaugand ca dobanda imprumuturilor catre Portugalia va fi intre 5,5% si 6%, in functie de decizia ministrilor.


Aceste dobanzi sunt similare cu costurile de imprumut stabilite de acordul initial convenit de statele din zona euro privind fondurile de urgenta alocate prin Fondul European de Stabilitate Financiara.


Costurile acordului Greciei, stabilite initial la circa 5,2%, au fost reduse de liderii zonei euro in luna martie la 4,2%. Dobanzile platite de Irlanda pentru finantarea externa au fost stabilite la 5,8% si nu au fost reduse din cauza unei dispute privind nivelul de impozitare a companiilor in Irlanda, considerat prea scazut de Franta si Germania.


Finlanda a decis de asemneea ca, pentru a participa la orice viitor bailout al unui stat membru, dupa Portugalia, va fi necesar ca guvernul tarii respective sa garanteze cu colateral creditele de la zona euro, pentru a limita expunerea contribuabililor.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1096 ori