Pachetele de salvare acordate de FMI in ultimele sase luni

Joi, 12 Martie 2009, ora 17:37
1950 citiri
Pachetele de salvare acordate de FMI in ultimele sase luni

Fondul Monetar International (FMI) a realizat, in ultimele sase luni, o serie de programe de ajutorare a tarilor emergente aflate in dificultate din cauza adancirii crizei financiare internationale, acestea fiind prezentate in continuare, potrivit selectiei efectuate de Reuters.

ARMENIA

FMI a aprobat pe 9 martie un credit stand-by de 540 milioane dolari, pe 28 de luni pentru Armenia, din care statul a preluat imediat 240 milioane dolari.  FMI a aprobat, in noiembrie 2008, un program pe trei ani, de 13,6 milioane dolari, de sustinere a economiei pana in 2011.

BELARUS 

FMI a aprobat pe 12 ianuarie un pachet de sprijin financiar de 2,46 miliarde dolari pentru Belarus. Statul a primit deja prima transa a creditului, de 788 milioane dolari, restul banilor urmand a fi deblocati in urmatoarele 14 luni.

EL SALVADOR 

FMI a dat acordul final pe 16 ianuarie pentru un imprumut de 800 milioane dolari pentru aceasta tara, dar a spus ca nu se confrunta cu nevoi financiare imediate si nu va prelua fondurile.

UNGARIA

FMI, Uniunea Europeana (UE) si Banca Mondiala (BM) au aprobat in noiembrie 2008 cel mai amplu pachet de sprijin pentru o economie emergenta de la declansarea crizei, in valoare de 25,1 miliarde dolari. 

Conditiile Fondului au fortat guvernul ungar sa faca reduceri suplimentare de cheltuieli, inclusiv in ceea ce priveste cheltuielile sociale si salariile angajatilor din sectorul public, domeniu considerat tabu pana acum.

ISLANDA 

FMI a aprobat pe 19 noiembrie 2008 un credit de 2,1 miliarde dolari pentru Islanda, dupa mai multe intarzieri.

Principalele banci si moneda nationala s-au prabusit, ca urmare a unor datorii de miliarde de dolari acumulate in timpul extinderii internationale agresive in sectorul serviciilor financiare. 

Acordul cu FMI a fost completat cu imprumuturi ce depasesc 3 miliarde dolari de la tarile nordice, de la Rusia si Polonia, precum si cu credite de cel putin 5 miliarde dolari de la Marea Britanie, Olanda si Germania, intregul pachet financiar cifrandu-se la circa 10 miliarde dolari. 

Analistii au comentat pozitiv decizia noului guvern de coalitie condus de Johanna Sigurdardottir de a mentine acordul cu Fondul.

KENYA 

Tara a cerut un credit de la FMI in aceasta luna, de pana la 100 milioane dolari, pentru a sustine moneda nationala si a reduce criza alimentara.

LETONIA 

Noul guvern va tinti un deficit bugetar de 7% din produsul intern brut (PIB), dar acesta se situeaza peste nivelul de cel mult 5% din PIB stabilit prin acordul de anul trecut al Letoniei cu FMI si cu Comisia Europeana (CE), pentru un pachet de salvare de 7,5 miliarde euro.  Pachetul include finantare de la UE, de la tarile nordice, Cehia, Polonia, Estonia si Banca Mondiala (BM). FMI a contribuit cu 1,68 miliarde euro (2,13 miliarde dolari).

MALAWI 

FMI a anuntat pe 3 decembrie 2008 ca a aprobat un pachet de 77,1 milioane dolari, prin care sa ajute Malawi sa reduca impactul scumpirii combustibililor si al ingrasamintelor.

MONGOLIA

FMI a ajuns la un acord de principiu cu Mongolia, pentru un pachet de sprijin de 224 milioane dolari, in cadrul unui acord stand-by pe 18 luni incheiat pe 7 martie.

PAKISTAN

Acest stat va incerca sa isi asigure finantare suplimentara de la FMI in cadrul discutiilor ce vor avea loc in aprilie. FMI a aprobat pe 24 noiembrie 2008 un credit de 7,6 miliarde dolari, pentru a evita o criza a balantei de plati si intrarea in incapacitate de plata a guvernului.

ROMANIA 

O misiune a FMI a ajuns miercuri in Romania, pentru a discuta despre un posibil program de sustinere. Reuters scrie ca nu au fost publicate multe detalii referitoare la pachetul de sprijin, care va include finantare de la Uniunea Europeana, dar economistii spun ca pachetul s-ar putea cifra la 20 miliarde euro (25,38 miliarde dolari).

SERBIA

Serbia estimeaza sa incheie pana in aprilie un acord cu FMI, pentru un credit de 2 miliarde euro (2,52 miliarde dolari), in contextul in care incearca sa renegocieze un nou imprumut stand-by. FMI a aprobat deja pe 16 ianuarie un credit de 402,5 milioane euro (530,3 milioane dolari).

Fondul a cerut Serbiei sa isi reduca deficitul bugetar la 1,75% din produsul intern brut in 2009, de la 2,7% din PIB in 2008.

SEYCHELLES 

FMI a incheiat pe 14 noiembrie 2008 un pachet de salvare de 26 milioane dolari pentru doi ani, pentru tara a carei datorie externa este evaluata la 800 milioane dolari. Pachetul depinde de indeplinirea unor conditii economice.

SRI LANKA 

Aceasta tara incearca sa obtina un acord stand-by, cifrat la aproximativ 1,9 miliarde dolari. In conditiile in care economia sa se confrunta cu presiuni, ca urmare a scaderii castigurilor din exporturi si a injumatatirii rezervelor valutare ale statului in ultimele patru luni din 2008, dupa ce banca centrala a sustinut moneda nationala.

TURCIA 

Turcia va semna un acord cu FMI, doar daca Fondul va prezenta conditii acceptabile pentru aceasta tara, reitera pe 9 martie premierul Tayyip Erdogan.

Turcia a negociat posibilitatea unui acord, menit sa consolideze finantele statului, dar discutiile au fost suspendate dupa ce reprezentantii celor doua parti nu au reusit sa isi rezolve divergentele. FMI s-a opus anterior planurilor de relaxare fiscala ale Turciei, motivand ca acestea ar fi daunat finantelor publice fragile. 

Analistii estimeaza ca s-ar putea ajunge la un acord pentru un pachet de circa 25 miliarde dolari, care ar fi cea mai mare cerere de imprumut din istoria Turciei.

UCRAINA 

Premierul Iulia Timosenko a promis miercuri sa schimbe politicile guvernului, pentru a obtine aprobarea Fondului de deblocare a celei de a doua transe a imprumutului de 16,4 miliarde dolari. 

Fondul a aprobat pe 6 noiembrie 2008 un pachet de salvare, dar a suspendat deblocarea celei de a doua transe a creditului, din cauza dezacordurilor referitoare la implementarea programului, ca urmare a deficitului bugetar prea mare.

Ucraina a primit prima transa a creditului, de 4,5 miliarde dolari.

ZAMBIA 

FMI a anuntat pe 4 martie ca Zambia ar putea primi un pachet suplimentar cuprins intre 100 milioane si 150 milioane dolari, pentru sustinerea balantei de plati, in conditiile in care acest stat se confrunta cu efectele ieftinirii cuprului si criza mondiala a creditelor.

FMI a anuntat ca va incerca sa termine primul si al doilea set de evaluari pana la inceputul lui mai. Aprobarea acestora ar putea determina acordarea unei transe de circa 20 milioane dolari Zambiei.

#fmi, #pachete, #salvare , #stiri FMI