OMC: Comertul mondial va scadea cu 9% in 2009

Marti, 24 Martie 2009, ora 12:17
1677 citiri
OMC: Comertul mondial va scadea cu 9% in 2009

Comertul mondial va inregistra o comprimare de 9% in acest an, potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), aceasta fiind cea mai mare comprimare dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza AFP.

Previziunea OMC este mult mai pesimista decat cele realizate de Fondul Monetar International (FMI) si de Banca Mondiala, ce mizeaza pe o scadere a comertului mondial cu 2,8, respectiv 2,1%, in 2009.

La sfarsitul lunii februarie, presedintele OMC, Pascal Lamy, vorbea deja despre un "cutremur economic", referindu-se la posibila scadere a comertului mondial. Comprimarea ar putea fi de 9% in 2009, din cauza recesiunii mondiale, arata cele mai recente previziuni ale organizatiei.

"Scaderea cererii mondiale, ce a dus la cea mai puternica recesiune mondiala din ultimele decenii, va duce la o reducere a comertului cu circa 9% in 2009. Comprimarea din tarile dezvoltate va fi deosebit de grava , exporturile coborand cu 10% in acest an.

In tarile in curs de dezvoltare, ce depind mai mult de comert pentru cresterea economica, exporturile vor scadea cu 2-3% in 2009", a subliniat Lamy. Daca perspectivele pentru 2009 nu sunt bune, cifrele din 2008 au reprezentat o serie de vesti negative.

Cresterea comertului mondial a fost de numai 2% in 2008, fata de 6% in 2007, din cauza crizei financiare. "Circa 90% din schimburile comerciale sunt finantate prin credite pe termen scurt, ce au inregistrat o comprimare enorma", a mai explicat presedintele OMC.

Pentru redresarea situatiei, Lamy solicita relansarea negocierilor privind liberalizarea comertului mondial, dupa ce negocierile de la Geneva din vara trecuta nu au avut succes. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI, # comert, # exporturi , #stiri FMI