Olteanu: Boc a mintit cand a spus ca romanii nu vor plati ei datoria catre FMI

Duminica, 16 August 2009, ora 23:31
1108 citiri
Olteanu: Boc a mintit cand a spus ca romanii nu vor plati ei datoria catre FMI

Vicepresedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca premierul a mintit cand a spus ca romanii nu vor plati ei datoria catre FMI, mentionand ca fiecare roman cu loc de munca va suporta 1.800 de euro pentru cele 9 miliarde de euro din prima transa.

"Am sa va prezint cateva cifre pe care Guvernul le ascunde romanilor referitoare la indatorarea tarii. Premierul Boc a mintit spunand ca romanii nu vor plati dobanzi si nu vor da inapoi acesti bani de la FMI.

Numai dobanzi vor plati 700 de milioane de euro, iar in ceea ce priveste rambursarea creditului, impartind cele 9 miliarde de euro pe care trebuie sa le dam inapoi FMI la cei 5 milioane de romani care au astazi un loc de munca, inseamna ca fiecare dintre ei va trebuie sa plateasca 1.800 de euro, pentru a acoperi gaura creata de Guvernul Boc", a spus Olteanu.

Liberalul a mentionat ca "intr-un singur an de guvernare, in anul 2009, pana acum cabinetul Boc a indatorat Romania mai mult decat a fost indatorata dupa 19 ani de guvernari democratice". "S-a ajuns la inceputul lui august ca Romania sa fi imprumutat 15 miliarde si jumatate de euro, peste 63 de miliarde de lei.

E posibil ca, pana la sfarsitul anului, cu titlurile ce vor fi emise de Ministerul de Finante, Guvernul Boc sa depaseasca inspaimantatorul plafon de 20 de miliarde de euro de imprumuturi intr-un singur an.

Toate aceste sume vor fi platite de romani. Termenele de plata sunt puse in special in anii 2012-2014, fiind intelept calculate astfel incat un urmator guvern, o urmatoare legislatura sa fie cele care suporta aceste costuri", a apreciat deputatul PNL.

In plus, liberalul a precizat ca romanii vor mai trebui sa suporte si plata datoriilor pe care statul le are catre cetateni si catre banci, care se ridica la suma de 12,5 miliarde de euro si pentru care fiecare romin va trebui sa plateasca cate 2.400 de euro.

"Costurile cresc mult mai mult daca ne gandim ca Guvernul a imprumutat de la cetateni si de la banci, prin emisiunea de titluri de stat cu o dobanda mult mai mare peste 11%, numai in acest an avem de platit 12 miliarde si jumatate de euro bancilor din Romania, evident nu Ministerul de Finante va plati, ci tot noi si, daca e sa calculam la aceiasi 5 milioane care au loc de munca, fiecare dintre ei vor trebui sa suporte in acest an 2.400 de euro pentru a plati inapoi imprumuturile luate de Guvernul Boc", a mai spus Olteanu, criticand faptul ca Guvernul Boc a cheltuit banii de la buget doar pentru cheltuielile curente si nu pe investitii, asa cum a promis.

Pe de alta parte, Bogdan Olteanu a anuntat ca liberalii vor depune, la inceputul sesiunii de toamna a Parlamentului, un proiect legislativ pentru a determina "incetarea acestui abuz vechi, care a fost ridicat la extrem in ultimul an", prin care "statul sa fie obligat la plata de penalitati pentru toate sumele pe care le datoreaza potrivit legii sau contractelor de munca, cetatenilor romani, companiilor, sume pe care nu le plateste la timp, fie ca este vorba de TVA, pensii, salarii sau orice alte prestatii". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#olteanu, #boc, #pdl , #stiri FMI